Er is voor het eerst een melding vanThrips parvispinus in Canada. Het werd in 2022 gevonden in kassen in Zuid-Ontario op Mandevilla-planten. Daarnaast werd een andere soort, Thrips setosus ook voor het eerst gevonden in 2022 in kassen in Zuid-Ontario, op hortensia-planten.

In de VS werd Thrips parvispinus voor het eerst gevonden in 2020 in Florida op kasplanten. Het heeft zich nu buiten Florida gevestigd, waar het schade toebrengt aan paprikaplanten. Deze soort is een opkomende plaag in de paprikateelt. Het is onlangs geregistreerd als voorkomend in Puerto Rico op paprika's, evenals in de volgende Amerikaanse staten in verband met de handel van Dipladenia, Mandevilla, en Gardenia jasminoides planten: Colorado, Georgia, North Carolina, South Carolina. Daarnaast zijn er onderscheppingen gemaakt in Ohio en Pennsylvania. T. parvispinus is nu een gereguleerde plaag in de VS.

Bron: Ahmed MZ, Revynthi AM, McKenzie CL, Osborne LS (2023) Thrips parvispinus (Karny), een opkomende invasieve gereguleerde plaag in de Verenigde Staten. https://mrec.ifas.ufl.edu/lsolab/thrips/thrips-parvispinus/ [geraadpleegd november 2023].Gleason J, Maw E, Summerfield A, Jandricic S, Brunet B (2023) Eerste meldingen van invasieve landbouwplagen Thrips parvispinus (Karny, 1922) en Thrips setosus Moulton, 1928 (Thysanoptera: Thripidae) in Canada. Het Journal van de Entomologische Vereniging van Ontario 154, jeso2023003, via EPPO