2023 is een spannend jaar voor veredelaar Südwestdeutsche Saatzucht. Niet alleen kondigden ze de overname aan van het aspergeveredelingsprogramma van Nunhems (BASF), maar met het nieuwe ras Rakete hebben ze, naast Ramires en Raffaelo, nog een ras dat zich op grote schaal kan gaan ontwikkelen. Aan de vooravond van het branche-evenement expoSE in Karlsruhe kijkt verkoopleider Felix Grebhardt terug en vooruit.

De eerste testaanplantingen van het nieuwe ras Rakete in de praktijk vonden al plaats in 2018, maar de nieuwe aspergeplant werd officieel gelanceerd op de expoSE 2021. "De feedback tot nu toe is alleen maar positief geweest", zegt Grebhardt. De vroege en opvallend witte uniforme stelen, gecombineerd met het hoge opbrengstpotentieel, kenmerken de Rakete. "De combinatie van vroegheid, gewasgezondheid alsook resistentie is een uniek verkoopargument."

Felix Grebhardt op de Interaspa 2023

Via mond-tot-mondreclame werd Rakete al volop aanbevolen, wat de vraag snel verder deed stijgen. Dientengevolge waren de planten soms al verkocht aan de teler voordat ze überhaupt waren gezaaid. Er wordt hard gewerkt om aan de vraag naar zaden te voldoen, maar op dit moment moet men zich haasten om planten voor 2025 te krijgen. Over het algemeen hadden de plantenvermeerderaars de zaadhoeveelheden van de meeste rassen aanzienlijk verminderd vanwege beperkte vooruitbestellingen, terwijl het aspergeteelt- en marketingjaar voor veel telers naar tevredenheid was. Dit leidde ertoe dat de jonge aspergeplanten al in de zomer grotendeels waren uitverkocht en dat sommige geplande nieuwe aanplantingen nu met een jaar moesten worden uitgesteld. Grebhardt: "Ook in de toekomst kan ik de telers alleen maar adviseren om de benodigde planten al een jaar van tevoren te bestellen, om de hoeveelheid van het gewenste ras te garanderen."

Kopvastheid en resistentie
Niet alleen aan de verkoopkant, maar ook op teeltniveau zijn er nog steeds tal van uitdagingen waarmee de aspergetelers in Duitsland en ook in Europa te maken hebben. Deze factoren moeten grotendeels ook in de veredeling worden meegenomen. "Het minimumloon, de beperkte beschikbaarheid van goede grond en het wegvallen van gewasbeschermingsmiddelen bemoeilijken de aspergeteelt. Dit leidt er onder andere toe dat de tweedaagse oogstcyclus nu op veel bedrijven ondenkbaar is. Goede kopvastheid en resistentie zijn de twee belangrijkste eisen die de meeste telers stellen aan een modern aspergeras."

Versnelling van de aspergeteelt
Op 31 januari 2023 nam Südwestzucht het aspergekweekprogramma van Nunhems (BASF) over, waardoor het assortiment kon worden uitgebreid met meer aspergerassen. "Door de aankoop wordt de genetische diversiteit aanzienlijk vergroot, wat op de lange termijn leidt tot nog meer resistente rassen voor de veranderende klimaatomstandigheden. De samenvoeging van de tot nu toe uitgevoerde markerontwikkelingen helpt om het kweekmateriaal beter te karakteriseren en de ontwikkeling van nieuwe rassen te versnellen", besluit Grebhardt.

Bezoek het bedrijf op de expoSE 2023: Hal 2 / K28

Voor meer informatie:
Felix Grebhardt
Südwestdeutsche Saatzucht GmbH & Co. KG
Im Rheinfeld 1-13
76437 Rastatt, Duitsland
Tel.: +49 (0)7222 7707 34
f.grebhardt@suedwestsaat.de
www.suedwestsaat.de