Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Het imago dat de tuinbouwsector verdient

Tholen - De Nederlandse tuinbouwsectoromzet bedraagt jaarlijks ruim €30 miljard. Daarmee is de tuinbouwsector ná de Rotterdamse haven en vóór Schiphol de tweede economie van Nederland, aldus Jaap Bond boegbeeld Tuinbouw.

Toch knap dat we die sector zo bescheiden kunnen houden, denk ik dan, schrijft Rob Baan in deze eerder in vakblad Primeur verschenen column. Zou je een gemiddelde grachtengordelaar vragen over de moderne tuinbouw, dan hebben ze het over gifbloemen, vliegpaprika’s, gastuinbouw, spuiten en CO2 vervuilen. Als oplossing voor deze sector brengen ze urban farming, vertical farming aan en volledig biologisch. Dat is dan in de zeldzame keren dat tuinbouw überhaupt genoemd wordt. En wij als tuinbouw ergeren ons hier groen en geel aan en zien ons aan alle kanten beperkt.

Mijn bedrijf kan ik omni-calore verwarmen met aardwarmte, solarthermie, aquathermie, groene stroom, H2 thermie en een hele zomeroogst aan warmte opslaan om daar ‘s winters mee te stoken. En oh ja, ik kan ook nog gas gebruiken, waarvan ik de warmte en CO2 benut én samen met mijn collega-tuinders ervoor zorg dat 1 op de 10 lampen van Nederland kan branden. Dat is rendabeler dan een schone gasgestookte zwaar gesubsidieerde gascentrale.

Kwaliteit van voeding
Maar wat zeur ik. Dat weet u in deze sector al lang. Het kan overigens geen kwaad dat al die duizenden ondernemers dit ook eens gaan vertellen. Inmiddels is in de medische wereld de tuinbouwgospel goed doorgedrongen. Wordt u binnenkort geopereerd? Dan krijgt u een menu voorgeschreven waarin u zich gezond wapent voor de gevolgen van de operatie. Het moge u niet verbazen dat dit menu tjokvol met verse groenten zit en minder of geen pakjes of zakjes en weinig vlees. Ziekenhuisvoedsel was vroeger net zo verschrikkelijk als vliegtuigvoer. Tegenwoordig is de kwaliteit van het voeding weer hersteld en straks mogen artsen “smoothies” voorschrijven. Er zijn al vragen gesteld waarom Erasmus MC vegetarisch is geworden. Want dan ben je al ziek en dan krijg je ook nog eens geen vlees! Waar bemoeit het ziekenhuis zich mee? Het antwoord is simpel, het ziekenhuis bemoeit zich met je herstel, want daar hebben ze verstand van. En als de dokter beoordeelt dat vlees jouw herstel steunt, dan krijg je echt wel een stukje vlees.

Maar lieve sector, hoe leggen we dit nu versneld uit aan de 300 miljoen mensen die wij in de cirkel rondom Nederland voeden? Stel dat we via een heffing een pot creëren die op jaarbasis 100 miljoen promotie kan gaan doen, dan is dit een heffing van 0,3% op onze totale omzet. De winst? Die is enorm. Gezondheidskosten dalen, de westerse wereld wordt gezonder, meer lokale gezonde arbeid en eindelijk het imago dat onze sector verdient. Misschien een Productschap Tuinbouw oprichten?

Rob Baan

Dit artikel verscheen eerder in editie 10, 37e jaargang van Primeur. Zie hiervoor www.agfprimeur.nl.