Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Kiwi en tomaat in Chili moet tegen droogte en zout kunnen

In 2020 startte een groep wetenschappers van de Universiteit van Chili een project genaamd PlantaConCiencia, om rassen te ontwikkelen die resistent zijn tegen extreme omstandigheden als gevolg van klimaatverandering. Ze doen dat met behulp van biotechnologische tools voor genetische bewerking. De nadruk ligt op kiwi en tomaat.

"De tools stellen ons in staat nieuwe plantenrassen te ontwikkelen in de helft van de tijd vergeleken met de vaak gebruikte niet-biotechnologische technieken. Met de steun van het ministerie van Wetenschap en Technologie en het ministerie van Landbouw hopen we gewassen te kunnen ontwikkelen die bestand zijn tegen de gevolgen van klimaatverandering, wat zowel grote bedrijven als kleinschalige telers ten goede zal komen", zegt Claudia Stange, onderzoeker bij het Centrum voor Moleculaire Plantenbiologie en directeur van het project.

De eerste fase van het project eindigde in augustus 2023. Er werd toen belangrijke vooruitgang geboekt in het onderzoek naar specifieke genen van Poncho Negro, een endemisch tomatenras in de Lluta-vallei (regio Arica y Parinacota), en van Hayward kiwi. Nadat de planten met succes onder laboratoriumomstandigheden zijn verkregen, moeten nu nog het acclimatisatieproces en veldtesten worden uitgevoerd. Dat zal in de komende 2 jaar gebeuren.

"Ons doel is om twee kenmerken te combineren: functionaliteit, met name tolerantie voor hoge zoutconcentraties of droogte, en het nieuwe organisme mag niet transgeen zijn", zegt Stange.

Bron: mundoagro.cl

Publicatiedatum: