Zonnepanelen op waterbassins: mooie ambitie, nog veel te leren

Zonnepanelen op waterbassins dragen bij aan duurzaamheids-doelstellingen van de glastuinbouw. Dezelfde oppervlakte wordt dubbel gebruikt: nu voor zowel wateropslag als het opwekken van stroom. Hannah Joosen, technisch specialist glastuinbouw bij Interpolis: "Een praktische innovatie die je graag wilt laten slagen. Denk goed na over aanschaf, aanleg en onderhoud."

Voor Interpolis bezocht Hannah de leveranciers van zonnestroom­installaties op waterbassins. Hannah: "Fijn om met elkaar kennis uit te wisselen. Rond 2017 werden de eerste installaties op een waterbassin gelegd. Ondernemers zien met deze innovatie een extra kans om duurzame energie op te wekken. Je wilt optimaal rendement halen. Belangrijk dus dat dit goed wordt aangelegd en blijft werken. We gaan ervan uit dat een zonnestroom­installatie 25 jaar meegaat. In die tijd moet de installatie zich terugverdienen. Schade vertraagt de levering van energie en dus de terugverdientijd. Het kan er zelfs voor zorgen dat het niet terug te verdienen is."


Hannah Joosen is technisch specialist glastuinbouw bij Interpolis, en volgt de ontwikkelingen rondom de installaties op de voet.

Hoe maak je een bewuste keuze?
"Vergelijk de verschillende zonnestroom­installaties op water met elkaar', is de tip die Hannah geeft. 'Welke geeft de minste kans op schade? En wanneer er wel schade is, welke installatie is dan snel, eenvoudig en goed te repareren? Zorg er voor dat alle onderdelen gemakkelijk vervangbaar zijn! Anders wordt de reparatie moeilijk en tijdrovend."

Hoe zit het met het vervangen van je bassinfolie?
"Voorkom extra kosten en leg de installatie op een bassin met nieuwe folie. Want, een bassin leegpompen, het demonteren van de zonnestroom­installatie, het renoveren van het bassin en het opnieuw installeren... dat kost veel tijd en geld! Maak een plan van aanpak en neem daar het vervangen van de folie in mee."

Hannah Joosen, technisch specialist glastuinbouw bij Interpolis: "Zorg voor voldoende ruimte om de installatie te kunnen opslaan voor reparatie of onderhoud."

Er ligt een prachtige ambitie én er valt nog veel te leren.
Hannah: "Is er bijvoorbeeld voldoende ruimte om de installatie op te slaan voor reparatie of onderhoud? Beschadigt de installatie de folie niet, en is de verankering sterk genoeg om ervoor te zorgen dat de installatie plaatvast is ten opzichte van de bassindijk? Denk ook aan diefstal en neem voorzorgsmaatregelen. Is er een beveiligingssysteem aanwezig en is dat ook geactiveerd? Al met al valt er dus veel te leren om het maximale rendement van je investering te kunnen krijgen."

Voor meer informatie:
Interpolis
Spoorlaan 298
5017 JZ Tilburg
Tel: 013 580 12 34
info@interpolis.nl
www.interpolis.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.