Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Aangepaste natuurherstelwet aangenomen, LTO blijft tegen

Op 12 juli 2023 heeft het Europees Parlement in Straatsburg de Natuurherstelwet aangenomen. LTO is voor natuurherstel, maar niet op deze wijze die leidt tot verdere juridificering. LTO vindt het opvallend dat het Europees Parlement de bezwaren van de voorbereidende commissie, die het voorstel in de afgelopen weken al afwezen, volledig negeert. Hoewel LTO heeft opgeroepen het wetsvoorstel terug te sturen naar de tekentafel is het voorzichtig positief te noemen dat het voorstel in sterke mate is afgezwakt.

Edwin Michiels, portefeuillehouder Natuur, Klimaat en Energie: “De boodschap van LTO is helder: LTO is vóór natuurherstel, maar heeft altijd gezegd dat deze wet haar doel voorbij schiet. Het juridisch vastleggen van ingrijpende natuurhersteldoelen zal Nederland, dat nu al volledig is vastgelopen op het gebied van stikstof, verder op slot zetten. Het is niet te geloven dat het Europees Parlement het signaal van haar eigen experts op dit gebied negeert en dit voorstel, dat kan rekenen op weinig draagvlak, er toch doorheen heeft geloodst. Het enige lichtpuntje is dat er enkele van onze zorgen gehoord zijn door een meerderheid van het Europees Parlement.”

Aanpassingen voorstel
Met het aangepaste voorstel dat is aangenomen besluit het Europees Parlement om de natuurherstelmaatregelen te beperken tot Natura 2000-gebieden, terwijl deze oorspronkelijk voor alle gebieden zouden gelden. Daarnaast is het veelbesproken verslechteringsverbod, dat stelde dat de kwaliteit van geen enkel natuurgebied achteruit mocht gaan, uit het wetsvoorstel gehaald. Bovendien is het artikel met betrekking tot het vernatten van veengebieden verwijderd. Ten slotte wil het Parlement een noodrem op de wet zodra de voedselveiligheid, voedselvoorziening, hernieuwbare energie of volkshuisvesting in de knel komt door bepalingen in de Natuurherstelwet.

Vervolg
De Europese Raad, het Europees Parlement en de Europese Commissie zullen nu verder onderhandelen over hoe de definitieve wetgeving eruit komt te zien. Dit gebeurt via een ‘triloog’: informele bijeenkomsten waarbij de drie instituties samenkomen om tot een akkoord te komen. Het akkoord dat hier (mogelijk) uit voortvloeit moet vervolgens door elk van de instellingen opnieuw worden goedgekeurd. Pas daarna wordt het wetsvoorstel definitief aangenomen.

Bron: LTO Nederland

Publicatiedatum: