Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

CO2 onttrekken aan de buitenlucht

De technologie van Skytree maakt het mogelijk om met hoge leverzekerheid en zonder emissies gewassen van CO2 te voorzien. Wilco Schoonderbeek, Director Investments bij Horticoop, gaat in gesprek met Rob van Straten die CEO is bij Skytree. Samen spreken ze in BLAD, een uitgave van Horticoop, over de innovatie die tuinbouwsector naar een fossielvrije toekomst kan brengen. Horticoop investeert in Skytree.


Steven van Nieuwenhuijzen, CEO van Horticoop (links) en Rob van Straten, CEO van Skytree naast een Skytree DAC unit

Wilco: “Goed je te spreken, Rob! Bij Horticoop zijn we zeer enthousiast over onze investering in Skytree. We geloven in de technologie die jullie ontwikkelen om CO2 op te vangen uit de buitenlucht en in de kansen die dit oplevert voor de glastuinbouwsector. Kun je aan onze leden uitleggen hoe deze technologie werkt?”

Rob: “Natuurlijk! Onze direct air capturetechnologie, of DAC-technologie, maakt gebruik van geavanceerde filters om CO2 te filteren uit de lucht. De apparatuur bestaat uit modules die samengevoegd kunnen worden om grotere installaties te vormen, en zo grote hoeveelheden CO2 kunnen opvangen. Zo is de DACtechnologie op elke denkbare schaal inzetbaar. De opgevangen CO2 kan worden ingezet door bedrijven die het nodig hebben voor productiedoeleinden, bijvoorbeeld de glastuinbouw.”

Wilco: “Voordat ik aan de slag ging bij Horticoop, was ik in de veronderstelling dat CO2 altijd voorhanden is in de glastuinbouwsector. Het bevindt zich immers in de lucht. Maar ik leerde al snel dat er allerlei aanvoermethodes nodig zijn om gewassen van genoeg CO2 te voorzien voor een succesvolle teelt.”

Rob: “Dat klopt. Tuinders verbranden doorgaans gas om hun kas te verwarmen en gebruiken het bijproduct CO2 om hun gewassen een boost te geven. Deze methode maakt tuinders echter afhankelijk van gasprijzen, en we hebben gezien dat die flink kunnen fluctueren. Een alternatief is het laten leveren van CO2 in tankwagens of via een pijpleiding. In beide gevallen is het dan afkomstig van sectoren met een overschot aan CO2, zoals de zware industrie. Maar daarbij spelen grote onzekerheden met betrekking tot de leverzekerheid. Met DAC-technologie beschikken bedrijven over een nieuw en voordeliger alternatief. Door onze apparatuur aan te sluiten op hun kas, kunnen ze ter plekke hun eigen CO2 uit de lucht halen. Zo is er altijd voldoende beschikbaar!”

Wilco: “De leverzekerheid van CO2 is een ontzettend belangrijk thema voor onze leden. Net als duurzaamheid. We zijn daarom op zoek gegaan naar bedrijven die een alternatief bieden op CO2 uit fossiele brandstoffen, en kwamen daarbij Skytree op het spoor. Na de kennismaking realiseerden we ons al snel dat wat jullie te bieden hebben niet nice-to-have, maar need-to-have is voor onze leden.”

Rob: “Dat kan ik me voorstellen! Probeer je de glastuinbouw in Nederland maar eens voor te stellen zonder toevoeging van CO2. Alleen al een klein tekort kan enorme economische gevolgen hebben. Mede daarom vinden we het zo belangrijk om toegang tot een alternatieve bron te ontwikkelen. Maar er speelt nog iets anders. Zowel bij gasverbranding als CO2- leveringen vanuit de industrie worden fossiele brandstoffen verbrand. De CO2 die daarbij vrijkomt wordt tijdelijk opgeslagen in de planten, maar komt uiteindelijk weer in de buitenlucht terecht."

"Dat gebeurt op het moment dat de planten vergaan, of in het geval van eetbare gewassen nadat ze zijn opgegeten. Deze emissies zijn even schadelijk als wanneer ze direct worden uitgestoten. De CO2 die we met onze technologie opvangen, komt uiteindelijk ook weer in de buitenlucht terecht. Maar daar komt het ook vandaan. Er komt geen nieuwe CO2 uit fossiele brandstoffen vrij. DAC-technologie zorgt dus niet alleen voor leverzekerheid, maar is ook belangrijk voor de sector om op termijn klimaatneutraal te kunnen opereren.”

Wilco: “De rol die deze technologie kan spelen op weg naar een fossielvrije glastuinbouwsector is een belangrijke reden geweest voor Horticoop om in Skytree te investeren. Niet alleen omdat nieuwe wetgeving de sector verplicht om vanaf 2040 klimaatneutraal te produceren, maar ook omdat we onze verantwoordelijkheid willen nemen in de beweging die we als maatschappij hebben ingezet. De hoge CO2-emissies passen niet meer in deze tijd. Wij geloven dat de DAC-technologie van Skytree ervoor kan zorgen dat we in de toekomst een beter verhaal hebben.”

Het vervolg van het gesprek tussen deze twee is te lezen in BLAD, een uitgave van investeringscoöperatie Horticoop.

Voor meer informatie:
Horticoop
info@horticoop.nl
www.horticoop.nl


Skytree
www.skytree.eu

Publicatiedatum: