Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Onderstammen Takii worden ontdekt in hightech teelt

Tholen – Naast een scala aan groenterassen heeft veredelingsbedrijf Takii ook onderstammen in het assortiment. Die zijn in onder meer Japan en elders in Europa al succesvol bekend bij telers. Hightech telers in Nederland ontdekken nu ook de opvallende prestaties.

Met een stapsgewijze en zorgvuldige aanpak werkt Takii sinds een aantal jaren aan een introductie van haar onderstammen in de hightech teeltsector in Nederland. In onder andere een samenwerking met een Nederlandse coöperatie testen tomatentelers de Takii-onderstam Radar F1 al drie jaar in de praktijk – en met succes. Op basis van opvallende prestaties wordt een uitgebreide proef met Radar F1 op touw gezet, om meer tomatentelers kennis te laten maken met één van Takii’s veelbelovende onderstammen.

Sven Paauwe, Account & Product Manager bij Takii Europe, gaat die proef, die komend jaar gehouden gaat worden bij Delphy, begeleiden. Telers worden daarbij uitgenodigd de proef te gaan volgen, en in de eigen kas gelijktijdig ook een proef op te zetten.


Sven Paauwe

Stabiel
Wat gaan zij dan zien? Een onderstam die stabiel is, benadrukt Sven. “Dat is wat we tot nu toe zien en waarop we ook veredeld hebben. Radar F1 moet zo stabiel mogelijk groeien. Dat betekent stabiel starten, ook gelijkmatig naar de piek in de teelt toe klimmen, maar vooral ook weer stabiel afnemen als het licht in de teelt terugloopt.”

In oktober en november ziet Sven, in vergelijking met referentieonderstammen in de markt, dat Radar F1 stabieler blijft presteren. “Het licht neemt dan exponentieel af, maar de oogst daalt geleidelijk, dankzij de onderstam.”

Drie jaar geleden zijn de proeven met Radar F1 in de hightech tomatenteelt in Nederland gestart. Sven wijst op ‘verrassende resultaten’ uit die proeven. “Radar draait goed in de top 3 onderstammen mee”, stipt de productmanager aan bij diverse tabellen met groeiprestaties.

Vegetatief én open
In de markt voor onderstammen bieden zich, anders dan in de markt met cultuurrassen, niet jaarlijks tal van nieuwe rassen aan. Dat maakt de gestage marktintroductie van de Takii-onderstam in de hightech tomatenteelt in Nederland sowieso al opvallend.

Nog opvallender zijn echter de prestaties. Als feedback van telers krijgt het veredelingsbedrijf te horen dat het gewas vegetatief is én ‘erg open’. “Dat betekent dus een voordeel voor fotosynthese”, benadrukt Sven. “Radar bewijst zich juist ook aan het eind van de teelt.”

Proef 2024
Met Radar F1 is Takii gericht op tomaat, al kan de onderstam ook voor hightech aubergine gebruikt worden. Ook voor komkommerachtigen kijkt het veredelingsbedrijf naar de hightech teelten met voor die teelten nieuwe onderstammen.

De eerste focus ligt nu echter op tomaat en de eigen proef bij Delphy komend seizoen. In januari wordt een onbelichte proef geplant waarin Radar F1, nog twee onderstammen van Takii en een referentieonderstam met elkaar zullen worden vergeleken.

Als cultuurras wordt bij de plantenkweker in ieder geval een ras met grove tros (130-150 gram) op Radar F1 geënt, weet Sven nu al. Met deze combinatie deden telers al ervaring op. De keuze voor een ander ras, mogelijk een ToBRFV-resistent ras, moet nog gemaakt worden.

De teeltresultaten uit de proeven tot nu toe én het feit dat er zich niet heel vaak nieuwe onderstammen aandienen in de markt maakt dat telers oren en ogen openhouden voor de ontwikkelingen met Radar F1 en andere onderstammen, ziet hij. “In de markt merk je behoefte naar meer keuze in onderstammen. Wij maken er werk van.”

Voor meer informatie:
Sven Paauwe
Takii Europe
Hoofdweg 19
1424 PC De Kwakel
[email protected]
www.takii.eu