Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
opleidingen, management en experience center met daarin alle Nederlandse partijen

Nieuwe kas in China als totaalproduct met opbrengstgarantie

Tholen - Hoe kom je als Nederlands bedrijf terecht in China om daar een onderzoekskas te bouwen en de lokale markt te bedienen? Arno Wouters van CHO green development BV is nauw betrokken bij zo’n project, hij doet dit voor ons graag uit de doeken.

Het begon allemaal met een webinar tijdens de coronaperiode, mede georganiseerd door de provincie Noord-Brabant en de Chinese provincie Jiangsu. Daar waren zestig Chinese organisaties met interesse.

Na verder onderzoek bleven daar nog 11 van over, een lijst die na bezoeken aan China werd beperkt tot 6, en toen 2. Arno en het team hadden dus de luxe dat ze konden kiezen, en de keuze viel uiteindelijk op Shangang, een plaatsje aan de Yangtzerivierdelta.


Ardie van Honk van C.H.O. Green Development en Mr. Jianfeng GE, de Managing Director van Jiangsu Shangang Ecological Agriculture Technology Co., Ltd.

12.000 m2 onderzoek
“Wat we daar gaan neerzetten is een 12.000 m2 research & development glastuinbouwkas,” beschrijft Arno. “De kas is opgedeeld in 4 zones, waar we 4 verschillende gewassen gaan telen. Daarbij doen we onderzoek naar klimaat en ziektedruk, en we gaan ook mensen trainen om in de kas te werken. We willen ook mensen aan ons binden, zodat de kennis behouden blijft.”

Een ander aspect dat onderzocht gaat worden, is het zoeken van afzet in de markt. “Steeds meer mensen in China beschikken over de middelen en hechten waarde aan een hoge voedselkwaliteit.”

Experience center
Op de locatie komt ook een experience center. “De dertien bedrijven die betrokken zijn bij de bouw van de kas, kunnen daar laten zien waar we vandaan komen, waar we staan op het gebied van technologie en waar we naartoe gaan.” De bedoeling is om zo studenten en investeerders te interesseren in de tuinbouw.

“Met ons platform willen we eigenlijk een totaalproduct leveren met opbrengstgarantie: opleidingen, management en het experience center met daarin alle Nederlandse partijen.” Die partijen, waaronder Bom Group en Meteor Systems, hebben elkaar gevonden in het Chinese project, waar ze samen met lokale ondernemers gaan onderzoeken wat de optimale manier is om ter plaatse te telen.

Bom Group is als kassenbouwer betrokken bij het project. In de aardbeienafdeling van de onderzoekskas zal gebruik worden gemaakt van swinggoten, die op hoogte verstelbaar zijn. Ruben Kalkman van Bom Group legt het voordeel daarvan uit: “In de aardbeienafdeling zal voor de teeltgoten gebruik worden gemaakt van swinggoten. Daarmee kan je meer goten per kap realiseren, doordat ze dichter bij elkaar hangen.”


Op de achtergrond tijdens de ondertekening: Mike Vermeij, CEO Bom Group, Arno Wouters van C.H.O. Green Development, Mr. Qi SONG: Director van de Organization Department of the Suzhou Municipal Party Committee, Mr. Zhenhua LI van het Jiangsu Department of Commerce en Mr. Junmin SHAO loco-burgemeester van Zhangjiagang Municipal Government

Holistische aanpak
Zo’n gezamenlijk onderzoeksproject is nodig, want de Nederlandse tuinbouw heeft een goede reputatie in China. “De redenering is dus dat als je een Nederlandse kas bestelt, het wel goed moet zijn. Maar je kunt niet 1-op-1 kopiëren wat we hier doen, de omstandigheden zijn daar anders. Daarom kiezen we voor deze holistische aanpak,” legt Arno uit.

Een onderdeel daarvan is een hybride leeromgeving. “Dat gaan we schaalbaar inzetten, met digitaal theorieonderwijs, maar ook onderwijs in de praktijk.” En dat wordt breder uitgerold dan alleen in Shangang. “We zitten daar tegenover het Shangang Country Cadre Institute, waarin overheidsmedewerkers en andere mensen opgeleid worden in de agrisector. Daar wordt vaak nog vollegrondslandbouw onderwezen, met veel theorieonderwijs. Daar is dus nog veel te winnen voor ons.”

Voor meer informatie:
Ardie van Honk
C.H.O. Green Development
06 5022 8969
a.vanhonk@chodevelopment.com

Arno Wouters
06-20056948
a.wouters@chodevelopment.com