Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Energie-update: Gasprijs schiet omhoog, markt vreest krapte

Er kwam maandag plots bijna vijf euro bovenop de TTF-gasprijs voor de korte termijn. Het julicontract sloot af op 28,47 euro per megawattuur. Een prijsstijging van rond de 20 procent, die enkele maanden niet voorgekomen was. Vanochtend opende de markt op 29,15 euro, om daarna in de vroege ochtenduren iets te zakken.

Als mogelijke oorzaak wordt gewezen op extra concurrentie op de LNG-markt. Azië trekt ook hard aan de boten vol vloeibaar gas. BNR schrijft dat Azië de 'komende maanden de grootste bedreiging voor Europese landen om aan gas te komen' gaat zijn. Persbureau Bloomberg wijst verder als reden voor een krappere markt ook nog op de recente aankondiging van olieproductiebeperkingen.


TTF-gasprijs julicontract t/m 5 juni 2023. Klik hier voor actuele cijfers.

Krapte op het stroomnet is inmiddels, net zo min als negatieve uren met stroom, niet echt nieuws meer. Met grote regelmaat geven netbeheerders knelpunten door, deze keer Stedin voor Waddinxveen. Er is sprake van netcongestie voor teruglevering.

Dit betekent dat nieuwe aanvragen – voor het terugleveren van elektriciteit, opgewekt door bijvoorbeeld grote zonnedaken en warmte-krachtkoppelingen (WKK’s) – in dit gebied op de wachtlijst komen. Deze situatie geldt totdat het lokale elektriciteitsnet is uitgebreid, eind 2025. Tegelijk met de aankondiging bij de Autoriteit Consument en Markt start de netbeheerder een onderzoek naar congestiemanagement om te kijken of er voor die tijd meer ruimte op het net kan worden gecreëerd in de vorm van flexibel elektriciteitsvermogen.

Deze week komen vertegenwoordigers van meer dan tachtig landen op uitnodiging van het Internationaal Energieagentschap (IEA) bijeen in het Franse Versailles om over, hoe kan het ook anders, energie te praten. Om precies te zijn is het onderwerp: energie-efficiëntie. Of er ook een nieuw 'verdrag van Versailles' uit de bijeenkomst rolt, is afwachten.

Er blijven massaal zonnepanelen geplaatst worden in Nederland. Die panelen zijn bijna uitsluitend afkomstig uit het buitenland, in ongeveer negentig procent van de gevallen uit China. Dat baart Kamerleden zorgen. Zij stelden vragen aan de minister van Economische Zaken en Klimaat en willen weten hoe Nederland de eigen, lokale productie van zonnepanelen wil verbeteren. Nu is Nederland hier in vergelijking met andere Europese landen een achterloper in. De overheid wil onder meer met ruim 300 miljoen euro uit het Nationaal Groenfonds de lokale productie van panelen verbeteren.