LTO pleit voor behoud ISDE-regeling

Begin mei hebben LTO en andere bedrijven en organisaties een brandbrief gestuurd aan de Tweede Kamer over de dreigende subsidiestop voor kleine zon-PV en kleine windmolens. De investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE), waarmee een tegemoetkoming kan worden aangevraagd voor de kosten van maatregelen voor energiebesparing en het verduurzamen van de energievoorziening, dreigt te verdwijnen per 31 december 2023. De financiële impuls om te investeren in energieneutraliteit verdwijnt met het wegvallen van de ISDE-subsidie.

De ondertekenaars van de brief roepen de Tweede Kamer op om kleinschalig wind en zon in de ISDE-regeling voor de komende jaren te continueren, zodat verder gewerkt kan worden aan verduurzaming.

Potentie agrarische bedrijven
Agrarische bedrijven bezitten grote potentie om duurzame energie uit zon en wind op te wekken. Daarmee kunnen ondernemers energieneutraal voedsel produceren, of extra energie opwekken voor huizen en gebouwen in de omgeving. Het is belangrijk dat de overheid ondernemers hierin stimuleert.

Met het wegvallen van de ISDE verdwijnt een financiële impuls om als bedrijf te investeren in energieneutraliteit. De andere optie die overblijft is veel energie opwekken en leveren aan het netwerk. Doordat het elektriciteitsnetwerk al jaren onder druk staat, verzwaren van bekabeling lang duurt en hoge kosten met zich meebrengt, is de kans groot dat de komende jaren de productie van duurzame energie stagneert.

ISDE-regeling
Agrarische ondernemers maken veelvuldig gebruik van de ISDE-regeling, voornamelijk voor het financieren van zonnepanelen installaties op daken en in toenemende mate boerderijmolens. De regeling is bij uitstek geschikt voor installaties om de eigen energiebehoefte, en daarmee de kosten, te beperken en te minimaliseren. In het kader van stijgende energieprijzen levert energiebesparing in combinatie met de ISDE een impuls voor verdere verduurzaming.

De volledige brief is hier te lezen. 

Bron: LTO Nederland 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.