Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Groothandelsmarkt München wacht op bouw nieuwe hal

Op de groothandelsmarkt in München worden jaarlijks ruim 300.000 ton AGF geladen. De importvolumes zijn ondanks diverse uitdagingen niet merkbaar veranderd. "Nadat we de afgelopen jaren enkele crises moesten doorstaan, stabiliseert de situatie nu weer", zegt Kira Weißbach, bedrijfsleidster bij Markthallen München. "We kunnen niet terugkeren naar het niveau van 2018/2019, omdat er simpelweg veel dingen zijn veranderd. Handelaren moesten omdenken, onder meer door het personeelstekort en de hoge energiekosten."

De fotoreportage over de groothandelsmarkt in München vindt u hier.

Zo is er een tendens dat de producten niet meer direct worden opgehaald, maar steeds meer door de handelaren worden geleverd. Hoewel het weer de laatste tijd niet per se meespeelt, zijn de handelaren in principe optimistisch.Kira en Birgit Unterhuber, hoofd communicatie, geven een update vanaf de groothandelsmarkt in het district Sendling in München. 


Kira Weißbach en Birgit Unterhuber

De stad München is bereid om te investeren
De groothandelsmarkt, die in 1912 werd gebouwd, werd na de oorlog  weer opgebouwd en kan dankzij een besluit van de gemeenteraad in Sendling blijven. "Het wachten is echter op de bouw van een nieuwe hal voor de groothandelsmarkt, die door een investeerder zal worden gebouwd en beheerd, zodat de handelaren volgens alle officiële voorschriften kunnen blijven werken", aldus Weißbach.

Om energiezuiniger te zijn, wordt binnen het kader van het bouwkundig behoud ook de installatie van zonnepanelen regelmatig onder de loep genomen. "Er staan veel monumentale gebouwen op het terrein. De constructie is hierbij misschien wel het grootste probleem. Want alles wat je hier ziet heeft een kelder. Deze ruimtes moesten eerst versterkt worden, aangezien er vrachtwagens van 40 ton langs rijden. De stad investeerde hier veel geld in, en de handelaren moesten zich af en toe neerleggen bij wat beperkingen. Maar de stad verdient lof voor haar inspanningen. Zij beheert immers naast de groothandelsmarkt ook de weekmarkten", aldus Weißbach. De stad München heeft het grootste aantal weekmarkten in Duitsland.

"De stad München heeft erkend dat zonder de groothandelsmarkt de weekmarkten en de vier permanente markten in hun huidige vorm niet zouden bestaan, d.w.z. noch de Viktualienmarkt, de Wiener Markt, de Elisabethmarkt of de Pasinger Viktualienmarkt. Maar een groothandelsmarkt is ook belangrijk voor alle kleinere winkels. Er heerst hier een grote synergie. Toen ik hier vijf jaar geleden begon, kregen we nog te horen dat we aan geen enkele discounter leveren. Dat zou tegenwoordig ondenkbaar zijn." Het afzetgebied van de groothandel in München is het gebied rond München, Beieren, Salzburg en Zuid-Tirol.

Trends op de groothandelsmarkt
Het is moeilijk in te schatten hoe groot het biologische aandeel is. "Er is één bedrijf dat alleen biologische levensmiddelen aanbiedt. Maar wat we merken is dat de regionaliteit nu aanzienlijk belangrijker is voor de klanten", weet Unterhuber. Beide bedrijfsleiders juichen het ook uitdrukkelijk toe dat er nog steeds een groot aandeel telers is die hun producten ter plaatse aanbieden. Daarnaast zijn ze blij dat de hallen volledig bezet zijn.

Ondanks verschillende crises zijn er geen grote veranderingen te bespeuren. "De handelaren kunnen hun prijzen grotendeels zelf regelen. Bovendien is het aantal importen niet merkbaar veranderd. Bij de weekmarkten zien we opnieuw een lichte daling. Maar ik heb er alle vertrouwen in dat het over het geheel genomen weer de goede kant op gaat", aldus Weißbach. 

De Markthallen München sinds 2007
Hoewel de groothandelsmarkt in principe al ruim 100 jaar bestaat, opereert deze pas sinds 2007 onder de naam Markthallen München. "Vroeger waren er nog de afdelingen slachthuis en veehouderij. Omdat we het terrein toch delen, was het niet meer dan logisch om al deze onderdelen onder één dak samen te voegen", zegt Unterhuber. "We hebben een economisch plan dat we aan de gemeenteraad moeten voorleggen. Maar we zijn een aparte organisatie binnen de gemeentelijke dienst."

"We zijn geen aparte juridische entiteit", vult Weißbach aan. "We beschikken over vaste activa en vergoedingen, die we zonder winstoogmerk moeten beheren. We moeten het bedrijf verstandig besturen. Ons doel is dat de handel hier blijft bestaan en dat klanten worden gestimuleerd om hier te komen."

Over de toekomst van de groothandelsmarkt in München
Er zou nog een nieuwe hal voor de groothandelsmarkt moeten worden gebouwd. "Dat kost tijd, die we moeten overbruggen zonder een verloop van handelaren en personeel te veroorzaken. Wij zullen er alles aan doen om ervoor te zorgen dat zij hun handel kunnen voortzetten, ook als hier een bouwplaats komt. Maar het zal zeker ook een uitdaging zijn om de logistiek die de handelaren hier nodig hebben te waarborgen. Het goede nieuws is dat we hier al een grote parkeerplaats voor vrachtwagens hebben waar ze kunnen rusten en tegelijkertijd hun koelinstallaties kunnen opladen. Sinds kort staan daar ook energiezuilen, bijvoorbeeld laadpunten voor vrachtwagens", zegt Weißbach.

"Het is voor alle groothandelsmarkten belangrijk dat de bevolking bewust wordt gemaakt van het belang van groothandelsmarkten voor de voedselvoorziening. Want zonder hen zouden er geen weekmarkten zijn en ook geen kleine groente- en fruitwinkels", aldus Weißbach. "Ook de cultuur en het stadsbeeld zullen zonder hen veranderen. Namens GFI Deutsche Frischemärkte willen we een studie laten uitvoeren om te belichten hoe belangrijk het hele netwerk is die een groothandelsmarkt bestrijkt. De markthallen in München staan immers symbool voor levensmiddelen en de openbare dienstverlening die hier plaatsvindt." 

Ook de internationale belangstelling voor groothandelsmarkten wordt opnieuw duidelijk. "We hadden enkele bezoekers uit Azerbeidzjan, Rusland, maar ook uit Afrikaanse en Aziatische landen die onze groothandelsmarkt kwamen bekijken, omdat ze erover denken er in hun eigen land opnieuw een te bouwen en onze locatie als het ware als best-practice voorbeeld gebruiken", zegt Unterhuber. 

Klik hier voor de fotoreportage over de groothandelsmarkt in München.

Voor meer informatie:
Kira Weißbach und Birgit Unterhuber
Markthallen München
Tel.: +49 (0)89 233-38500
werkleitung-mhm@muenchen.de 
https://stadt.muenchen.de/infos/markthallen-muenchen 

Publicatiedatum: