Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Ondermijnende criminaliteit in de land- en tuinbouw opgespoord

Binnen de supply chain van de sierteeltsector worden per processtap kwetsbaarheden, signalen en mogelijke maatregelen op het gebied van ondermijning in kaart gebracht. In 2023 wordt onderzocht welke processtappen in de supply chain de grootste risico's met zich meebrengen en waar barrières tegen criminele activiteiten het meest effectief zullen zijn. Dat beschrijft het ministerie van Justitie en Veiligheid in een rapportage over de belangrijkste ontwikkelingen binnen de aanpak van georganiseerde, ondermijnende criminaliteit. De rapportage beslaat de periode van november 2022 tot mei 2023.

Royal FloraHolland
De veiling Royal FloraHolland heeft verschillende (zichtbare) fysieke en organisatorische maatregelen tegen criminaliteit genomen op
hun veilingterreinen, waaronder de uitbreiding van het cameranetwerk en de invoer van kentekenregistratie (ANPR) en het
creëren van nieuwe functies zoals een risk officer en specialist
beveiliging. Daarnaast heeft de sierteeltsector en het programma Transport Facilitated Organized Crime (TFOC) van de landelijke eenheid van de politie meerdere actiedagen georganiseerd met integrale controles op de verschillende veilinglocaties.

Vanuit Royal FloraHolland zijn in 2022 170 meldingen van verdachte situaties binnengekomen. Hier hebben de IDS (Intelligence driven
security) trainingen aan bijgedragen. Naast versterking van kennis
en inzicht, hebben de IDS trainingen er ook toe geleid dat het
gesprek op gang komt over de veiligheidsbeleving en bedreigende
situaties waarin beveiligers zich bevinden. Het thema wordt
bespreekbaar en dat is een belangrijke stap.

Actieprogramma Veilig Ondernemen
In december 2022 is het actieprogramma Veilig Ondernemen vastgesteld. Dit initiatief van het Nationaal Platform Criminaliteitsbeheersing (NPC) schetst de belangrijkste thema's bij de aanpak van criminaliteit in het bedrijfsleven voor de jaren 2023- 2026. Vanuit de Platform Veilig Ondernemer (PVO's) starten in 2023 70 trajecten Veilig Buitengebied. Die richten zich niet alleen op de weerbaarheid van agrarisch ondernemers, maar bijvoorbeeld ook op de mogelijkheid van herbestemming van agrarisch vastgoed.

Regionale aanpak logistieke knooppunten
Via de regionale versterkingsprogramma's is ook de aanpak op andere logistieke knooppunten geprioriteerd, zoals Scheveningen-Haven en Harlingen. Binnen de RIEC-regio Den Haag is via het regionale versterkingsplan de aanpak in de land- en tuinbouw geprioriteerd en worden de binnen de mainportaanpak geleerde lessen gedeeld met de overige gemeenten in de regio met veel land- en tuinbouw.

Bron: Ministerie van Justitie en Veiligheid

Publicatiedatum: