Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Belangrijk dat de technologie tot in de puntjes is doordacht"

Tobias Mann neemt nieuwe aardbeienkas in gebruik

Op 28 maart konden in de nieuwe aardbeienkas van 1,5 hectare van het fruitteeltbedrijf Mann al de eerste aardbeien van het ras Sonsation worden geoogst. Slechts enkele maanden geleden, net op tijd voor het planten, werd de moderne kas in gebruik genomen. Eigenaar Tobias Mann vertelt over het nieuwe gebouw, de duurzame tuinbouwtechniek en de handel in regionale aardbeien.

De laatste jaren worden volgens Mann steeds minder aardbeien in de vollegrond geteeld, omdat dit een te grote 'gok' is, mede door de klimaatverandering. "Toch hebben we in de loop der jaren een zeer sterke aardbeienmarkt opgebouwd, met name in het vroege segment, dat we op commercieel vlak bij lange na niet met Duitse producten konden voorzien. Elk jaar moesten we product uit heel Duitsland bijkopen, wat niet makkelijk was, omdat er bij de bedrijven zelf een grote vraag bestond. Zo ontstond uiteindelijk het idee om zelf aardbeien in de kas voor het vroege segment te gaan telen," zegt Mann, die terugkijkt op een succesvolle eerst oogst.


Tobias Mann toont verse aardbeien uit de regionale glastuinbouw. Het zachtfruit wordt voornamelijk in bakjes van 500 gram op de markt gebracht onder het nieuwe eigen merk GlüXBeere.


In Buxtehude, even buiten Hamburg, groeien en bloeien dit jaar kasaardbeien van de rassen Sonsation (voorjaar) en Malling Centenary (najaar). Naast de aardbeienteelt in de vollegrond en beschermde teelt houdt het bedrijf zich bezig met de teelt van hardfruit (35 ha) en kersen (10 ha). 

De Altländer Obsthof heeft een brede klantenkring bestaande uit retailers en groothandelsklanten. "De vraag naar onze eerste kasaardbeien was verbazingwekkend groot en we konden er nauwelijks aan voldoen. Wat ons marketingtechnisch ook helpt is dat hier in het noorden vrijwel geen aardbeien in de kas worden geteeld, dus de vraag naar zo'n product is navenant groot. Ook de prijzen die we nu in het vroege seizoen hebben kunnen realiseren zijn overwegend bevredigend."

Waterbesparing
Duurzaamheid stond altijd voorop bij de realisatie van de kas, vervolgt Mann. "Als je er zoveel geld in steekt, moet de kas over tien jaar nog steeds een pronkstuk zijn en voldoen aan de eisen. Daarom was het voor mij bijzonder belangrijk dat ook de techniek in alle opzichten tot in de puntjes was doordacht."

Zo werd de kas ontworpen als een gesloten installatie met een recyclingsysteem voor de afvoer. "In het vroege voorjaar hebben we niet eens 1 liter water nodig. De hoeveelheid water die we gedurende de wintermaanden in het waterbassin opslaan is voldoende voor de vroege teelt." Bovendien wordt een deel van het overtollige drainagewater gerecycled en na uitgebreide desinfectie (met behulp van UV) hergebruikt. 



De stellages. Hier worden voor de bestuiving ook hommels van Koppert Biological Systems ingezet.

De kas wordt met hout(snippers) verwarmd. Ongeveer de helft van het benodigde hout komt van gerooide bomen uit appelboomgaarden, de rest komt waar mogelijk uit de buurt. Mann: "Hoewel de prijzen van houtsnippers de laatste jaren ook omhoog zijn gegaan, zijn ze niet mee gestegen met de gas- en olieprijzen. Hoewel het verwarmings-systeem naar verhouding meer werk kost, is het toch een goedkopere en vooral duurzamere oplossing."




Na afloop van de vroege oogst (begin-medio mei) in de kas gaan ze naadloos verder met aardbeien van het ras Clery uit de tunnel. De herfstoogst in de kas zal naar verwachting van half september tot begin november duren.

Voor meer informatie:
Tobias Mann
Früchte Mann 
Apenser Str. 200
D-21614 Buxtehude, Duitsland
T: +49 4161 558542 
info@fruechtemann.de 
www.fruechtemann.de 

Publicatiedatum: