Energie-update: Lage elektriciteitsprijzen verwacht dit weekend en volgende week

Het was over het algemeen een rustige energieweek, waarin met relatief grijs weer ook negatieve stroomprijzen uitbleven. De gasprijs voor de korte termijn daalt. Wie verder kijkt, ziet de langetermijn-gasprijs op de TTF oplopen. In deze nieuwe energie-update zetten we aan het eind van week 19 de ontwikkelingen op een rijtje. Daarbij delen we onder meer de update van AgroEnergy, waarin aandacht is voor de spotmarkt elektriciteit.


De TTF-gasprijs voor een contract 'winter 2023' ligt vrijdagochtend 12 mei op 54,2 euro per megawattuur. Dat is 20 euro hoger dan het contract voor juni 2023. Klik hier voor vergroting en de meest actuele cijfers. Het verschil tussen de korte termijnprijs en de prijzen voor later loopt op. Afgelopen week was het verschil nog zo'n 18 euro. 

In de update van AgroEnergy lezen we dat de EPEX-uurprijs afgelopen week bewoog tussen 70 en 120 €/MWh op werkdagen en tussen 0 en 120 €/MWh in het weekend. De prijzen van de overdaguren op werkdagen waren hoger dan in de afgelopen weken vanwege veel minder zon en wind. De voorspelling voor komende week is dat de EPEX- en onbalansprijzen bepaald zullen blijven worden door het weer. Lees hier de hele update. 

De Haagse update gasleveringszekerheid van 12 mei laat zien dat het vullen van de gasopslagen bezig is én dat ten opzicht van de afgelopen drie jaar het gasverbruik ruim 39% lager lag deze week. Ook de aanvoer van gas in Europa is lager, 21,8%.

Uit Den Haag komt ook een olie-update. De olieprijs daalt, ook te merken aan de pomp. Hier zijn de Gemiddelde Landelijke Adviesprijzen ook gedaald, zo blijkt uit het overzicht van UnitedConsumers.

De ontwikkeling van waterstof in Noord-Holland heeft de Europese status van Hydrogen Valley verkregen. De Hydrogen Valley-status is een Europese toekenning voor regio’s die zich op een onderscheidende manier inzetten voor het ontwikkelen van een energiesysteem op basis van duurzame waterstof. De Provincie Noord-Holland deelt er trots dit bericht over.


Klik hier voor vergroting


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.