Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

DROPLET versie 1.3.2 per direct ingevoerd

Het model DROPLET (DRinkwater uit Oppervlaktewater-Landbouwkundig gebruikt Evaluatie Tool) wordt gebruikt om te beoordelen of werkzame stoffen uit gewasbeschermingsmiddelen de drinkwaternorm (0,1 µg/L ) overschrijden bij de innamepunten van oppervlaktewater voor de bereiding van drinkwater. Dat meldt de Ctgb op haar website. 

DROPLET is een pre-registratie model. Het wordt gebruikt bij de beoordeling voor de toelating van het eerste middel op basis van een nieuwe werkzame stof in Nederland, en eventuele andere middelbeoordelingen in de eerste 3 jaar vanaf de eerste toelating daarvan. Daarna wordt beoordeeld op basis van monitoring data. Voor meer details over de beoordelingsmethodiek zie de Ctgb Evaluation Manual, NL Part, Chapter 6 Fate and behaviour in water, paragraaf 2.3.2 en Appendix 3.

Op basis van modelberekeningen van het FOCUS-oppervlaktewatermodel (FOCUS D3 slootscenario met voor Nederland specifieke driftcijfers) zijn met DROPLET concentraties in het oppervlaktewater te berekenen, bij benedenstrooms gelegen innamepunten voor de bereiding van drinkwater. Vanwege een nieuwe release van de FOCUS-oppervlaktewatermodellen (o.a. FOCUS SWASH 5.3), was het noodzakelijk DROPLET aan te passen, om de modelresultaten uit de FOCUS-oppervlaktewatermodellen te kunnen inlezen.

In de nieuwe versie 1.3.2 van DROPLET zijn hiervoor de benodigde technische aanpassingen gedaan. In de inhoudelijke berekening door DROPLET zijn geen wijzigingen aangebracht. Omdat de nieuwe FOCUS-oppervlaktewatermodellen wel inhoudelijk zijn gewijzigd, is een impactanalyse uitgevoerd. Daaruit blijkt dat de nieuwe DROPLET-versie (1.3.2) geen effect heeft op de conclusie van de risicobeoordeling voor het drinkwatercriterium voor Nederland.

Aangezien de huidige versie van DROPLET (versie 1.2) alleen nog werkt onder Windows 7, dat niet meer wordt ondersteund door Microsoft, is het noodzakelijk dat de nieuwe versie van DROPLET meteen van kracht is. Voor lopende aanvragen zal het Ctgb de door de aanvrager aangeleverde beoordeling herhalen met de nieuwe versie van DROPLET.

Het Nederlands Nationaal addendum template Part B Sectie 8 Environmental Fate is hierop aangepast.

Bron: Ctgb

Publicatiedatum: