"Stomen doodt ook de bodemorganismen"

Op 60 ha vollegrond en 2,5 ha kassen tele de Müllers in het Zwitserse Steinmaur ongeveer 40 verschillende soorten groenten en kruiden. De afzet is net zo divers - van boerderijwinkels tot online retailers. Naast diversiteit is zorgvuldig gebruik van grondstoffen een topprioriteit bij Müllers, zoals te zien is in de kas. De eerste tomaten zijn nu klaar om geoogst te worden. Zoals voorgeschreven in de  biologische teelt groeien de tomaten in de grond. Toch ontsmet Müller de grond niet door te stomen. "Stomen doodt ook de bodemorganismen die zorgen voor een gezonde bodem", vertelde Samuel Müller aan lid.ch.


De komkommerkas / Foto: Müller Steinmaur

Zijn kassla is momenteel moeilijk te verkopen door import en een gebrek aan vollegrondsproducten. Omdat het Zwitserse aanbod uit de kas vrij klein is en tegelijkertijd de vollegrondsproducten door het koele weer nog niet klaar zijn om te oogsten, vertrouwen retailers liever op geïmporteerde producten dan op Zürcher sla. De bedrijfsleider hoopt dat hij de kassla nog verkocht kan krijgen. Anders zou het 'heel slecht' zijn. Müller pleit voor meer tolerantie ten aanzien van optische normen. Zo kan een kleine aantasting van trips, ongedierte van ongeveer 1 mm klein, betekenen dat prei niet meer geleverd kan worden. "Het is dan wel van onberispelijke kwaliteit, maar visueel voldoet het niet aan de normen. Er moet een gezonde tolerantie zijn, zodat telers niet gedwongen worden hun toevlucht te nemen tot gewasbeschermingsmiddelen."

Voor meer informatie:
Samuel Müller
BioLand Agrarprodukte AG
Hauptstrasse 56
CH - 8162 Steinmaur
Tel.: +44 (0)44 853 23 00
www.mueller-steinmaur.ch


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.