Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Ligt de toekomst van kunstmest bij microben?

Milieuoverwegingen en de kosten van de winning van traditionele meststoffen maken het huidige model steeds onzekerder. Al meer dan 100 jaar vertrouwt de landbouw op het Haber-Bosch-proces voor de productie van ammoniak voor NPK-meststoffen. Kan de technologie inspelen op de huidige veranderende behoeften?

Traditioneel vertrouwde de landbouw op mest, compostering en rotatie om de bodemvruchtbaarheid op peil te houden. Meer recentelijk zijn ook no-till praktijken (zonder ploegen) en het gebruik van andere sporenelementen in gebruik genomen, maar dat is niet genoeg. Nu komen vernieuwers op de markt met biologische stoffen om planten te helpen de stikstof, fosfor en kalium die ze nodig hebben, aan te maken en op te nemen.

Levende of latente microbiƫle cellen maken deel uit van de overstap naar biologische stoffen. Deze verrijken de bodem met voedingsstoffen en zorgen voor gunstige omstandigheden voor de opname van voedingsstoffen en de prestaties van de plant bij de wortel. In tegenstelling tot traditionele meststoffen, die NPK leveren aan de planten en de bodem, vertrouwen zij op levende microben om symbiotische relaties te ontwikkelen in de rhizosfeer (zone van de wortelgroei) of binnen de plant. De categorieƫn biologische meststoffen zijn stikstof, fosfaat en kalium.

Lees het hele artikel in Forbes.

Publicatiedatum: