"Zet biologische spintbestrijders in aardbei vroeg in"

Spint is een geduchte vijand in de aardbeienteelt. Roofmijten zoals Amblyseius californicus en Phytoseiulus persimilis zijn volgens Biobest hier de aangewezen bestrijders. De kweekzakjes van Californicus-Breeding-System kunnen kort na het planten worden opgehangen. 

Spint tast de bladeren aan en treedt vooral op onder warme, droge omstandigheden. Door de gele stipjes op de bladeren zijn de plekken makkelijk te herkennen. “Door vroeg in actie te komen, kunnen telers de druk laag houden”, vertelt Eline Braet, Crop Specialist zachtfruit bij Biobest Group.

Californicus-Breeding-System
De eerste maatregel die Eline adviseert, is het ophangen van kweekzakjes Californicus-Breeding-System. Dat kan kort na binnenkomst van de planten, bij een gewas van 10 à 15 cm. De gangbare dosering is 1 à 2 zakjes per lopende meter in de teelt. “Bij de palen en paden kan een zakje extra. Dat zijn plekken waar overgebleven spint zich verstopt heeft.” Amblyseius californicus vermeerdert zich goed onder koudere omstandigheden.

Langdurige werking
Dat er vroeg in het seizoen nog niet veel prooi is, is voor deze roofmijten geen probleem. De kweekzakjes bevatten namelijk zelf voedsel. De bestrijders zullen dus geleidelijk uit het zakje komen en in het gewas kruipen. Daar vormen ze een preventief legertje dat paraat staat om overgebleven en meegekomen spint uit te schakelen. “Het systeem creëert zo een gelijkmatigere verdeling en een langdurige werking.”

Phytoseiulus-System
“Als u merkt dat de spintdruk toeneemt, is het tijd om Phytoseiulus persimilis uit te zetten. Dit is een échte curatieve nuttige”, vervolgt de specialist. Phytoseiulus-System ruimt in een paar dagen tijd spinthaarden op zonder dat er chemische correcties nodig zijn.

De preventieve en curatieve maatregelen tezamen, zijn al jaren de meest efficiënte biologische strategie tegen spint. “Het werkt gewoon.”

Voor meer informatie:
Biobest Group 
Ilse Velden 18
2260 Westerlo
www.biobestgroup.com 
info@biobestgroup.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.