"Nieuwe Duitse energiewetgeving raakt vooral middelgrote telers"

De centrale tuinbouwvereniging (Zentralverband Gartenbau - ZVG) staat uiterst kritisch tegenover de wet ter verhoging van de energie-efficiëntie in Duitsland (Energy Efficiency Act - EnEfG) die vorige week door het federale kabinet is aangenomen.

"Met de voorgestelde regelingen van de nieuwe energie-efficiëntiewet zouden vooral middelgrote tuinbouwbedrijven zwaar worden getroffen en worden belast met aanzienlijke verplichtingen en enorme bureaucratische rompslomp", waarschuwt ZVG-secretaris-generaal Bertram Fleischer.

In plaats van met behulp van het federale energiebesparingsprogramma in energie-efficiëntiemaatregelen te investeren en in duurzame maatregelen door te gaan, zou dit veel tuinbouwbedrijven ertoe dwingen hun bedrijf te sluiten.

De ZVG wijst met name de verplichting tot uitgebreide, bureaucratische en dure energieaudits met certificeringen en de investeringsverplichting nadrukkelijk van de hand. Dit is een onevenredige inbreuk op de ondernemersvrijheid en zal leiden tot aanzienlijke ondernemersbeperkingen voor individuele bedrijven als gevolg van de verplichte toewijzing van financiële middelen voor efficiencymaatregelen.

"Dit bevordert niet de omschakeling op hernieuwbare energiebronnen, maar voedt slechts de structurele verandering met het verlies van familiebedrijven", aldus Fleischer.

De teeltbedrijven hebben er alle belang bij om energie-efficiënter te worden. Zij hebben echter geen behoefte aan dit soort directieve ingrepen.

De verklaring van de ZVG over het wetsontwerp kan hier worden gedownload.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.