Ontwikkeling kassenareaal Almeria tussen 1984 en 2022

Google Earth heeft de Timelapse bijgewerkt met nieuwe beelden waarmee via een interactieve kaart in vier dimensies de ontwikkeling van het kassenareaal in Almeria is te zien.

Almeria is een van de 300 locaties die zijn opgenomen in de videobibliotheek met meer dan 800 versnelde timelapse-sequenties die zijn gemaakt met behulp van miljoenen satellietfoto's die tussen 1984 en 2022 zijn gemaakt. Ze zijn gemaakt door instellingen met open en toegankelijke gegevens, zoals NASA, het Landsat-programma van de United States Geological Survey en het Copernicus-programma van de EU.

Zes decennia na het begin van de intensieve tuinbouw in het Westen tonen de beelden van de Google Earth 1984-2022 Timelapse de snelle uitbreiding van kassen in Almeria. Ze bestonden al vóór de jaren tachtig, geconcentreerd in de noordelijke strook van El Ejido, maar toen besloegen ze minder dan een tiende van de inmiddels meer dan 40.000 hectare die ze nu in beslag nemen.

Volgens recent onderzoek van wetenschapper Adam Voiland, gebaseerd op de beelden van de Landsat 9-satelliet, hebben de kassen van Almeria een verkoelend effect op het weer in de regio omdat het witte dek van de kassen een aanzienlijke hoeveelheid zonlicht weerkaatst. Onderzoekers van de universiteit van Almería hebben met behulp van waarnemingen van de MODIS-sensoren (Moderate Resolution Imaging Spectroradiometer) op de Aqua- en Terra-satellieten van NASA berekend dat de lichtweerkaatsing van het oppervlak van Almería tussen 1983 en 2006 met bijna 10% is toegenomen door de hoge reflectie van de kassen.

De eerste Spaanse astronaut Pedro Duque bevestigde bij een bezoek aan de provincie in 2017 dat "de kassen van Almería de door de mens gemaakte structuur is die de meeste aandacht trekt vanuit de ruimte." Vanuit een satelliet gezien, lijken de kassen op een enorme witte schil over de uitgestrekte vlakte. Vanuit de lucht gezien is de zee van kassen een van de meest bijzondere kenmerken van het land. Dit alles begon in de tweede helft van de vorige eeuw, toen de telers de eerste druivenkassen in de regio bouwden.

De kassen hebben zich uitgebreid naar het westen van Almeria en naar andere punten in het oosten, zoals de velden van Nijar, maar in mindere mate en met een geringere impact op het landschap. Met Google Earth kunnen we in realtime getuige zijn van de transformatie van het gebied. Sinds enkele dagen zijn de video's beschikbaar voor iedereen die de bijgewerkte timelapse-sequenties wil bekijken op Google Earth (g.co/timelapse) en op YouTube (g.co/timelapsevideos).

Bron: diariodealmeria.es   


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.