Koert van der Ende teelt komkommers voor DekaMarkt

Royal Pride teelt komkommers voor DekaMarkt. De supermarktketen vroeg Koert van den Ende naar hoe de teelt in zijn werk gaat. Dat doet Koert samen met broer Bart in de Wieringermeer, waar het bedrijf in 2004 als eerste grond kocht voor grootschalige teelt in de kas.

Koert krijgt in januari van de plantenkweker zijn komkommerplanten aangeleverd. Die zet hij gefaseerd uit in zijn kassen zodat hij door het jaar heen kan oogsten. Via een geleidingssysteem kunnen de planten de hoogte in. De komkommers groeien in de oksel van wel 100 bladeren. Om en om wordt de helft zo vroeg mogelijk, als de vruchtjes nog heel klein zijn, verwijderd. Dan gaat alle energie naar de overgebleven vruchten met 50 komkommers van dezelfde hoge kwaliteit als resultaat.

Tussen het uitplanten en de eerste oogst zit afhankelijk van het seizoen 3 tot 6 weken. Dan zijn de komkommers  groot en zwaar genoeg, zo tussen de 300 en 400 gram. Dan worden ze voorzichtig met de hand afgesneden. Dezelfde dag nog gaan de komkommers naar DekaMarkt. De komkommers dragen het keurmerk On the way tot PlanetProof.

De toptijd begint eind april en eindigt eind augustus. Dan wordt er 7 dagen per week geoogst. In deze tijd groeit een komkommer vlak voor het oogsten tot wel 100 gram per dag. Laat je die een dag langer hangen, dan weegt hij zo maar 500 gram. Dat wil Koert niet. Na 26 weken heeft de plant zijn werk gedaan en gaat de kas leeg. Tijd voor de volgende cyclus.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.