Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Hommels verspreiden biologische bestrijder van trips in aardbeienteelt

Kunnen hommels worden gebruikt om trips in aardbeien te onderdrukken? Volgens een groep onderzoekers is dat mogelijk. De hommels kunnen het entomopathogeen Beauveria bassiana verspreiden als een biologisch bestrijdingsmiddel dat trips tot 75% onderdrukt.


Drie keer werden in de proef in aardbeien hommels ingezet om biologische bestrijders te verspreiden. Twee keer gedurende een week en een keer gedurende vijf weken

"De teelt van aardbeien in kassen komt steeds vaker voor. Het maakt dat er jaarrond met een consistente kwaliteit aardbeien geproduceerd kan worden. De teelt in kassen is nog relatief nieuw internationaal, waardoor er tot nu toe nog weinig beheersinstrumenten geïdentificeerd, beoordeeld of geregistreerd zijn voor de bestrijding van de vele bekende plagen van aardbeien in kassen", aldus Peter Kevan, een van de onderzoekers.

Apivectoring (entomovectoring) is een betrekkelijk nieuwe technologie waarbij biologische bestrijdingsmiddelen in dispenserbakjes bij de ingangen van beheerde bijenvolken worden geplaatst. De aanwezige hommels worden bestrooid met het geformuleerde middel en verspreiden het naar bloemen en andere plantendelen waar schadelijke organismen (insecten of schimmels) worden aangetast.


Links mannelijke pepertrips, rechts vrouwelijke pepertrips

Deze technologie is oorspronkelijk ontwikkeld in Ontario en aangepast voor toepassing in kassen door samenwerking tussen de Universiteit van Guelph, het Harrow Research and Development Centre (HRDC) van Agriculture and Agri-Food Canada en telers uit Ontario. Sindsdien hebben ook een aantal bedrijven bijgedragen om het beschikbaar te maken voor commerciële producenten over de hele wereld, waaronder Biobest, Bee Vectoring Technology (BVT) en andere.

Tijd en geld besparen 
"Apivectoring laat de taak van het verspreiden van biologische bestrijders over aan actief foeragerende en bestuivende hommels," vervolgt Peter. "Deze strategie biedt het voordeel dat er tijd en geld wordt bespaard als een precisietechnologie die minder gewasbeschermingsmiddelen en minder menselijke arbeid vereist, aangezien beheerde hommels al worden gebruikt voor de bestuiving van veel gewassen. Hij voegt eraan toe dat apivectoring ook het voordeel heeft dat de nadruk wordt gelegd op biologische bestrijding in plaats van chemische bestrijding, dat er dagelijks wordt geleverd en dat er minder machines en water nodig zijn.

"De technologie verbetert zowel de opbrengst als de kwaliteit van de gewassen, zoals bewezen is voor de productie van tomaten en paprika's. Het is onlangs ook aangepast voor de bescherming van zacht en mals fruit tegen pathogenen zoals grijsrot (Botrytis cinerea) in Europa, Colombia, Kenia en de VS", zegt Peter. "Dus wanneer in kassen geteelde aardbeien worden aangevallen door plagen, met name door de westerse bloemdrips (Frankliniella occidentalis), is het zinvol de honderden reizen van Bombus impatiens-hommels te benutten, niet alleen om de opbrengst van de aardbeienoogst te verbeteren, maar ook om biologische bestrijdingsmiddelen te verspreiden."

Om in de behoefte aan dergelijke instrumenten te voorzien, evalueerden de onderzoekers in hun onlangs uitgevoerde studie de effecten van drie perioden van apivectoring in een commerciële aardbeienkwekerij in kassen om te bepalen hoe goed de sporen (conidia) van entomopathogeen Beauveria bassiana zouden worden verspreid voor de bestrijding van gewasplagen zoals Frankliniella occidentalis. Deze stam, een myco-insecticide dat door bestuivers wordt gevectoriseerd, is geregistreerd voor gebruik tegen witte vliegen, trips en bladluizen in groenten, sierplanten en kruiden in kassen."

Het experiment werd tijdens het groeiseizoen drie keer uitgevoerd. De eerste twee liepen gedurende een week, terwijl de laatste continu werd uitgevoerd gedurende vijf weken. Het onderzoek werd uitgevoerd bij de Canadese telers van Sunrite Greenhouses en omvatte twee verschillende aardbeirassen, waaronder Sanadrian en Albion. Voor de verspreiding van de microbiële plaagbestrijder werd gebruik gemaakt van drie hommelkolonies met in-deksel-dispensers.

Uit de resultaten blijkt dat de formulering minimale gevolgen had voor de hommelpopulaties, met minder dan 16% sterfte als gevolg van infectie door het middel. Via populatiecontrole ontdekten de onderzoekers ook dat natuurlijk voorkomende tripsen werden onderdrukt door de biocontrolestrategie, waarbij tot 75% van de verzamelde Frankliniella occidentalis uit sommige behandelingszones positief testte op besmetting door B. bassiana.

"Door de experimenten in een commerciële productiekas uit te voeren, tonen de resultaten aan dat de integratie van apivectoring met commerciële best practices succesvol kan zijn. Er moeten echter bepaalde strategieën worden toegepast om de verspreiding van het inoculum in het gewas en de efficiëntie van de plaagbestrijding te maximaliseren", besluit Peter.

Het volledige rapport is hier te lezen. 

Voor meer informatie:
International Organization for Biological Control (IOBC)
secretary-general@iobc-global.org
www.iobc-global.org