95 miljoen euro naar Nederland uit nieuwe Europese subsidiepot SIG&F

Acht Nederlandse producentenorganisaties ontvangen € 95 miljoen subsidie om de groente- en fruitproductie te vergroenen en verbeteren. Dat bedrag komt uit de Sectorale Interventie Groenten en Fruit (SIG&F) regeling voor 2023, een belangrijk onderdeel van het Europese Gemeenschappelijke landbouwbeleid (GLB). De sector vult deze € 95 miljoen subsidie aan met een vrijwel even grote eigen bijdrage. Dat maakte de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) dinsdag bekend.

De SIG&F is de eerste grote subsidie die in Nederland van het nieuwe Europese gemeenschappelijke landbouwbeleid wordt verleend. De subsidie heeft als doel om tuinders en telers te helpen verduurzamen en marktgericht te kunnen produceren. De producentenorganisaties (PO’s) en hun leden worden beloond voor hun inspanningen die bijdragen aan een groenere en betere groente- en fruitproductie. Daarmee werken zij aan een toekomstbestendige land- en tuinbouw, een beter klimaat, betere kwaliteit van het water en gezond voedsel.

Eigen bijdrage plus subsidie
Door voortdurend te ontwikkelen, verduurzamen, investeren en innoveren maken de PO’s en hun leden de groente- en fruitteelt groener en beter. Hiervoor leveren zij zelf ook een behoorlijke financiële bijdrage. Met de SIG&F-subsidie kunnen ze dit proces versnellen. Zo zetten zij samen met de overheid de sector nog beter op de wereldkaart van kwalitatief goed, gezond en veilig voedsel.

Van energiebesparing tot natuurlijke vijanden
Met deze subsidie gaan de PO’s samen met de telers en tuinders investeren in energiebesparing, duurzame energie(opwekking) en -opslag. Denk aan vervanging van bestaande belichting door led-belichting, energiezuinige koeling, tweede energieschermen, zonnepanelen, batterijen en warmtepompen. Ze telen nieuwe producten en meer klimaatbestendige rassen. Deze producten komen vervolgens in duurzame verpakkingen, onder meer van biologisch afbreekbare materialen, bij de consumenten terecht.

Andere inspanningen die ten goede komen aan de natuur en het milieu zijn de investeringen en innovaties voor alternatieve gewasbescherming. De PO’s stimuleren bij hun leden het gebruik van niet-chemische methoden, zoals UV-techniek, biologische gewasbeschermingsmiddelen en natuurlijke vijanden (zoals roofmijten die schadelijke insecten eten). De vroege waarneming van ziekten en plagen met behulp van intelligente sensoren (artificial intelligence) en verhoging van plantweerbaarheid helpen hierbij. Tot slot zetten de PO’s ook in op onderzoek naar nieuwe duurzame technologie en teelttechnieken.

Producentenorganisaties
De kracht van de subsidieregeling ligt ook in het feit dat deze verloopt via de PO’s. Zij vormen een belangrijke schakel in de groente- en fruitsector. Zo’n 80% van alle tuinders en telers is hierbij aangesloten. Een efficiënte manier om bijna de hele sector in een keer vooruit te helpen. Bovendien zijn de PO’s ook nog eens verenigd in de Dutch Produce Association, waarbinnen de nodige uitwisseling van kennis en ervaring over verduurzaming plaatsvindt.  

Om voor de Europese SIG&F-subsidie in aanmerking te komen, hebben de deelnemende PO’s een erkenning van de overheid verworven (hier een overzicht). Vervolgens hebben zij in hun plannen met concrete maatregelen en acties aangetoond dat zij daadwerkelijk investeren in het verduurzamen van de groente- en fruitproductie van hun leden. Dat gebeurt door investeringen, onderzoek en innovaties.

De PO’s kunnen op basis van hun meerjarenplannen de SIG&F-subsidie elk jaar via de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) aanvragen. RVO voert dit beleid van de Europese Unie uit in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.  

GMO
Voor 2023 werden slechts drie GMO-aanvragen gedaan, Gemeenschappelijke marktordening Groenten en fruit. In 2023 kunnen deze PO's in totaal € 22.916.827 subsidie ontvangen voor hun projecten. SIG&F gaat de GMO vervangen.

Meer over SIG&F is hier bij de RVO na te lezen.

Bron: RVO


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.