"Meer Ierse telers in 2023 noodgedwongen te stoppen"

Volgens nieuw onderzoek van het Ierse land- en tuinbouwadviesorgaan Teagasc is het mogelijk dat meer telers hun activiteiten staken omdat de teeltkosten de marges steeds verder uithollen. Teagasc waarschuwt dat een marktreactie nodig is om de levensvatbaarheid te garanderen van telers die verantwoordelijk zijn voor de groenten en fruit in de schappen. Volgens het onderzoek liggen de retailprijzen voor groenten en fruit nu over het algemeen lager dan in 2003, ondanks een recente prijsstijging voor sommige producten.

In het verslag staat dat de afgelopen jaren een aanzienlijk aantal primaire (groenten)telers hun activiteiten hebben gestaakt en de eerste aanwijzingen voor het seizoen 2023 wijzen erop dat dit zo blijft. Teagasc schat ook dat het areaal voor de teelt van vollegronds-groenten dit jaar met 7% zal afnemen.

Marktrespons nodig voor levensvatbare tuinbouwsector
Alle subsectoren van de tuinbouw hebben een aanzienlijke inflatie van de inputprijzen gemeld voor de meeste teelt- en productiemiddelen - met name arbeid, verpakkingsmateriaal en meststoffen. Energie is nog steeds minstens 100% duurder dan in 2021, aldus het verslag.

Bron: rte.ie


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.