Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Aardbeien verkocht via korte keten duurder dan rechtstreekse verkoop

Korte keten bij tuinbouwbedrijven zit in de lift. Er zijn echter weinig gegevens beschikbaar over de rentabiliteit daarvan. De analyse hierna van het Agentschap Landbouw & Zeevisserij werpt daarom een blik op de opbrengsten en kosten van korte ketenbedrijven die aan rechtstreekse verkoop, vlees- en zuivelverwerking doen. De resultaten tonen aan dat per 1.000 euro opbrengsten de variabele kosten het grootste aandeel innemen en dat arbeid bij korte keten een belangrijke component is.

Wat is korte keten? De korte keten is een alternatief afzetsysteem waarbij de producent (een deel van) de eigen tuinbouwproducten rechtstreeks, via andere tuinbouwers, of in een samenwerkingsverband verkoopt aan consumenten of andere bedrijven. Belangrijke kenmerken zijn een beperkt aantal schakels of tussenpersonen, het lokale karakter, en meer zeggenschap van de producent in de prijsvorming.
In het groen de prijs van aardbeien wanneer ze direct verkocht worden. In het bruin de prijs van aardbeien wanneer ze via de korte keten verkocht worden.

Bron: Agentschap Landbouw & Zeevisserij

Publicatiedatum: