Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"stap voorwaarts in acceptatie"

Cannabis in VS lager op drugsladder ingeschaald

Cannabis is in de VS vorige week officieel ingeschaald in een andere 'drugscategorie', waardoor er mogelijk meer mogelijk wordt voor bedrijven actief in de sector.

Cannabis valt nu onder Schema III i.p.v. Schema I van de Controlled Substances Act. De belastingdruk van 280E, die momenteel van toepassing is op cannabisbedrijven, wordt door cannabis naar Schema III te verplaatsen, opgeheven.

Drugs in Schema I worden gedefinieerd als "drugs zonder momenteel geaccepteerd medisch gebruik en een hoog potentieel voor misbruik". Voorbeelden daarvan zijn heroïne en LSD. Drugs in Schema III worden beschouwd als drugs met een "matig tot laag potentieel voor fysieke en psychologische afhankelijkheid". Deze drugs kunnen legaal worden verkregen met een recept. De verplaatsing is onderdeel van het herzieningsproces dat door de federale overheid wordt ondernomen na de richtlijn van president Biden op 6 oktober 2022.

De herindeling betekent niet dat cannabis federaal legaal wordt. Toch is het een belangrijke ontwikkeling voor de sector. De volgende stap in het herindelingsproces is dat het White House Office of Management and Budget (OMB) het voorstel beoordeelt.


© Darren4155 | Dreamstime.com

"Een historische zet"
"De beslissing van de DEA om cannabis van Schema I naar Schema III onder de Controlled Substances Act te herindelen is bijzonder," zegt Jon Levine, CEO en President van MariMed. "De positieve impact die dit zal hebben kan niet genoeg benadrukt worden. De sector, miljoenen consumenten en patiënten, individuen en gemeenschappen die hinder ondervonden hebben van de War on Drugs, ontvangen nu de positieve voordelen. Ook investeerders, die deze sector vele jaren hebben ondersteund, wachten al lang geduldig op een grote federale katalysator zoals deze."

Stap voorwaarts
"Nu drugs in Schema III gecategoriseerd is wordt het eenvoudiger om de vele voordelen van cannabis te onderzoeken. Daardoor kan de deur geopend worden naar verdere productinnovatie en geloofwaardigheid voor de medicinale waarde van de plant. Het is een stap voorwaarts in de acceptatie van cannabis en bevestigt dat onze sector producten produceert die veilig en effectief zijn voor een breed scala aan gezondheids- en welzijnskwesties. Consumenten zijn hier de grootste winnaars," voegt Jon toe.

Belasting
"Schema III is een positieve verandering voor cannabisbedrijven," legt hij uit. "Het meest opvallend is dat Sectie 280E van de Internal Revenue Code wordt geëlimineerd. Daar heeft ons bedrijf jarenlang voor gevochten. Volgens verschillende rapporten heeft de 280E-regeling ertoe geleid dat cannabisbedrijven €1,67 miljard meer aan federale belastingen betalen dan niet-cannabisbedrijven. MariMed verwacht dat de eliminatie van 280E ervoor zorgt dat jaarlijks miljoenen euro's aan belastinguitgiften bespaard wordt. Met dat geld kunnen we overnames doen en consumentgerichte productinnovaties uitvoeren."

Financiele diensten
Jon is hoopvol dat deze herindeling eindelijk grote financiële instellingen zal overhalen om met de cannabissector samen te werken. "Wordt het hierdoor mogelijk dat Amerikaanse operators op de Amerikaanse beurs gaan? Zal het kleinere operators en ondernemers toegang tot kapitaal bieden die ze nodig hebben om te overleven en te floreren? Hopelijk zal de aankondiging de langverwachte doorgang van de SAFE Act versnellen en is het antwoord positief. Hiermee zouden meer gevestigde banken en institutionele investeerders eindelijk moeten investeren in cannabisbedrijven. Daarnaast kunnen ze leningen en creditcarddiensten aan hen verstrekken en standaard bankdiensten aanbieden aan de werknemers in de sector."

"Ons werk stopt hier niet"
"NCR blijft oproepen tot federale actie om strafrechtelijke hervormingen aan te pakken en bestaande staatsprogramma's te versterken. Deze herindeling is een monumentale verschuiving in het federale cannabisbeleid. Onze strijd om het verbod te beëindigen blijft doorgaan," vertelt Saphira Galoob, uitvoerend directeur van de National Cannabis Roundtable.

"We prijzen president Biden voor zijn moed en leiderschap om dit proces in gang te zetten. We danken de zorgvuldigheid van het DOJ en HHS voor het uitvoeren van dit proces. Ook danken we hen voor de op wetenschap gebaseerd beslissing die hopelijk snel wordt uitgevoerd. Daardoor worden namelijk de deuren geopend voor verder wetenschappelijk onderzoek en wordt de belastingdruk opgelegd onder 280E verlicht."

"Het is belangrijk voor legale cannabisbedrijven om eerlijk behandeld te worden. Ook hebben ze (financiële) middelen nodig zijn om te herinvesteren in hun personeel en gemeenschap. Dat hebben ze ook nodig om de bedreiging te overleven die de illegale markt vormt voor de gereguleerde markt en openbare veiligheid."

"We weten dat ons werk hier niet stopt wat betreft het rechtzetten van de fouten van de War on Drugs. Op dit moment vieren we vooruitgang met dit historische nieuws. Maar we blijven in gesprek met federale partners om aanvullende cannabishervormingen door te voeren die al lang duidelijk zijn. We willen proberen dat dit jaar de SAFE Banking wordt aangenomen en uiteindelijk het schadelijke en misleide beleid van federaal verbod beëindigen."

Goed gedaan
"Dit is een overwinning in het mislukt 50-jarig verbodsbeleid. Goed gedaan," vertelt John Mueller, oprichter & CEO van Greenlight. "We zijn eindelijk na al die jaren op de goede weg maar we hebben nog een lange weg te gaan. Dit is een belangrijke mijlpaal. We willen als een legitieme sector met een markt van €47 miljard erkend worden. Het wordt tijd dat we vooruitgang omarmen en verouderde praktijken achter ons laten."

"De federale overheid neemt een historische stap vooruit op het gebied van cannabis hervorming. De overeenkomst van de DEA met het HHS om cannabis van Schema I naar Schema III her in te delen is een belangrijke zet. Het opent verschillende mogelijkheden voor cannabisoperators zoals Ascend," zegt John Hartmann, CEO van Ascend Wellness.

"Deze gunstige ontwikkeling in de sector moet de toegang voor klanten en patiënten verbeteren. Daarnaast wordt de toegang tot financiering vergroot en bredere onderzoeksmogelijkheden aangeboden. Ascend kijkt vooruit om meer mogelijkheden te verkennen zoals een mogelijk up-listing naar grote beurzen. We kijken ernaar uit hoe dit zich in de komende weken gaat ontwikkelen."

Meer leenmogelijkheden
"De diepgaande impact van de herindelen van cannabis van Schema I naar Schema III betekent een belangrijk verschuiving in de perceptie van cannabis. Het erkent de medische potentie en verstevigt de legitimiteit ervan in de financiële wereld. Vanuit een bank- en leenperspectief geloven we dat de herclassificatie van cannabis de leenmogelijkheden voor cannabisbedrijven verbreedt. Dat leidt tot toegang tot lagere rentetarieven, verhoogde toegang tot kapitaal en verbeterde financiële stabiliteit in de hele sector," vertelt Sundie Seefried, CEO van Safe Harbor Financial.

Verdragen
"Deze nieuwe toegang tot traditionele financieringskanalen heeft de potentie om groei, innovatie en nalevingsinspanningen binnen de sector te stimuleren. Dat zal uiteindelijk de economische ontwikkeling en werkgelegenheid bevorderen. Bovendien kunnen de wereldwijde implicaties van een mogelijke herindeling niet worden genegeerd. Het verheffen van cannabis naar Schema III toont het leiderschap van de Verenigde Staten op internationaal niveau. Het heeft de potentie om overeenkomsten en internationale verdragen met organisaties zoals de Verenigde Naties en de Wereldgezondheidsorganisatie positief te beïnvloeden. Deze verschuiving kan voor aanzienlijke veranderingen zorgen. Vooral voor andere landen die streven naar het betwisten van huidige classificaties en het legaliseren van cannabisverkoop."

Kredietkwaliteit
"Deze herindeling heeft significante gevolgen voor het hele cannabissector. Ten eerste zal het de lasten verlichten die worden opgelegd door 280E-belastingregelgeving. Daarnaast wordt de kredietkwaliteit van cannabistelers, inclusief die binnen de portefeuille van NewLake, versterkt", voegt Anthony Coniglio, CEO van NewLake Capital Partners, toe. "We voorspellen dat onze huurders collectief meer dan €372 miljoen jaarlijks aan belastingen zullen besparen. Dat leidt tot verhoogde kasstromen voor hun bedrijven. Bovendien worden met deze belangrijke zet van de federale overheid extra investeringen in de sector gestimuleerd. Daardoor kunnen telers hun balansen versterken en wordt de kredietkwaliteit van de sector verbeterd."

"Van verbod naar erkenning"

"Deze monumentale verschuiving in cannabisclassificatie is niet alleen een beleidswijziging maar is ook het begin van een nieuw tijdperk van begrip en kansen," vertelt Adam Wilks, CEO van Carma HoldCo. "Bij Carma HoldCo hebben we altijd de transformerende kracht van cannabis bepleit. Niet alleen als product maar als katalysator voor positieve verandering. Deze herclassificatie is niet alleen een regelgevende aanpassing maar is ook een bevestiging van wat we al lang weten: cannabis is geen bedreiging maar een oplossing. We moeten de geschiedenis herschrijven en barrières afbreken. In de toekomst moet cannabis gewaardeerd worden vanwege zijn genezingskracht en inspiratie. Laten we niet vergeten dat we daarmee nog maar net begonnen zijn."

Zelfs de Australische markt ziet de Amerikaanse zet als een positieve verandering. "Dit is geweldig nieuws. We zijn er nog niet, maar het lijkt erop dat de Amerikaanse wetgevers voor de belangrijke verandering zorgen", vertelt Tom Varga, CEO van Biortica Agrimed. "Dit Amerikaanse nieuws samen met het nieuws recent uit de EU laat zien dat cannabis meer en meer erkent wordt," zei hij.

Aandelen stijgen
Volgens BNN Bloomberg stegen de cannabis aandelen na de aankondiging. "Tilray Brands Inc. sprong naar 40%. Canopy Growth Corp. steeg met 79%. De MJ PurePlay 100 Index, die de sector wereldwijd volgt, steeg met 22%. Het grootste deel daarvan vond plaats sinds oktober 2022. Ondertussen steeg de AdvisorShares Pure U.S. Cannabis ETF met 25%."