Kruidenteler Christ pionierde met partners met teelt op water

“Ik heb van alles geprobeerd om dit systeem goed draaiende te krijgen”, vertelt Christ Monden van De Kruidenaer. De teler van kruiden op water in de kas komt aan het woord in het jubileumboek van de Stuurgroep Landbouw Innovatie Noord-Brabant (LIB) die 25 jaar bestaat. “Zelfs eb en vloed heb ik nagebootst. Dat werkte voor geen meter. Nu draait het allemaal goed.”

Bak licht
LIB was nauw betrokken bij de ontwikkeling van de systeemtechnologie in de periode 2012-2015. Hij is echt gaan pionieren vanaf 2010. Toen startte de kruidenteler, met steun van LIB, ZLTO en Proeftuin Zwaagdijk, met een proef om gewassen op water te telen. In 2016 wordt de kas voor tomatenteelt afgebroken en volgt de bouw van een nieuwe kas, die speciaal voor de teelt op water wordt ingericht.

“Ik kan me nog goed herinneren dat we in die kas een bak met licht tot
onze beschikking hadden, waardoor de basilicum razendsnel groeide. Toen we dachten: ‘dat gaat lekker’, kregen we bericht van een van onze buitenlandse klanten dat de kruiden in het bakje al snel in moes veranderden. We zijn er persoonlijk heen gereden met een nieuwe vracht, en hebben de teelt snel aangepast.”

Prijsplafond gasprijs
In het artikel gaat het, naast over de teelt op water (en de tunnelteelt en buitenteelt), ook over de samenwerking met Bakker Barendrecht. De samenwerking tussen Bakker Barendrecht en De Kruidenaer is zo hecht dat de afnemer zelfs van een ‘strategisch belang’ spreekt. Midden in de energiecrisis komen beide partijen dan ook tot overeenstemming om voor de teler een prijsplafond aan de gasprijs te verbinden, vergelijkbaar met hoe de regering burgers tegemoetkomt. 

Lees hier vanaf pagina 50 in het jubileumboek het hele verhaal. 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.