Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Hoe nieuwe veredelingstechnieken ten goede kunnen komen aan de biologische sector

Maandag 28 februari 2023 was Bejo gast en spreker bij het seminar van Plants for the Future ETP in Brussel. Het thema was het potentieel van New Genomics Techniques (NGT's), waarbij werd besproken hoe deze de biologische sector ten goede kunnen komen.

De opening werd verzorgd door initiatiefnemer en Europarlementslid Jessica Polfjärd. Hierin verzocht ze de EU-commissie een wetenschappelijk onderbouwd wetgevingsvoorstel in te dienen dat het gebruik van NGT's in Europa mogelijk moet gaan maken, met als doel de overgang naar duurzamere voedselsystemen te bevorderen.

In zijn presentatie over 'Breeding for Organic' benadrukte Bram Weijland, coördinator biologische zaken bij Bejo in Nederland, hoe conventionele en biologische veredeling met elkaar verbonden zijn en van elkaar profiteren. Voorbeelden zijn de valse meeldauwresistente in ui en de veredeling van Brassica-hybriden met behulp van cytoplasmatische mannelijke steriliteit die verkregen is door gebruik van protoplastfusie; een techniek die is vrijgesteld van GGO-regelgeving.

Bram gaf aan dat, indien het gebruik van NGT's wordt goedgekeurd en gereguleerd voor conventionele veredeling, Bejo zal overwegen om deze ook toe te passen in haar biologische veredelings-programma's. Hierdoor zullen de voordelen van nieuwe resistenties in groentenrassen ook beschikbaar komen voor biologische telers, waarbij informatievoorziening transparant blijft zodat zij keuzevrijheid behouden.


Bram Weijland in gesprek met Eric Gall van IFOAM EU (midden) en Cesar Gonzalez van Euroseeds (rechts).

De Deense biologische teler Kasper Mejnertsen benadrukte de noodzaak van innovatie voor de verdere ontwikkeling van de biologische sector en benoemde het belang van planten als bron van voedsel, diervoeder en biomassa.

Amrit Nanda besprak namens Plants for the Future ETP uitdagingen (en daarin de noodzaak om oplossingen te bieden) voor telers van alle productiesystemen. Oplossingen die gericht zijn op synergieën en hoe het beste van beide werelden kan worden benut voor het voordeel van allemaal.

Plants for the Future kijkt uit naar het wetgevingsvoorstel van de Europese Commissie, dat in juni verwacht wordt, en hoopt op een positieve uitkomst voor het gebruik van NGT's voor zowel de conventionele als biologische sector.

Voor meer informatie:
Bejo Zaden
Trambaan 1
1749 CZ Warmenhuizen
0226 396162
[email protected] 
www.bejo.nl 

Bron: Bejo Zaden

Publicatiedatum: