Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Rijk Zwaan treft schikking met Italiaans zaadbedrijf

Groenteveredelingsbedrijf Rijk Zwaan en een Italiaans zaadbedrijf hebben een schikking getroffen in een langlopend proces voor de Rechtbank van Modena, Italië. Dat meldt het Nederlandse veredelingsbedrijf.

Het Italiaanse bedrijf werd beschuldigd van het vermeerderen en op de markt brengen van kwekersrechtelijk beschermde zaden van Rijk Zwaan-slarassen. De twee zaadbedrijven bereikten overeenstemming over alle civiele aspecten van de zaak.

Groenteveredelingsbedrijf Rijk Zwaan investeert circa 30% van haar omzet in onderzoek en ontwikkeling om verbeterde groenterassen te ontwikkelen. Voor de verduurzaming van de groentesector is het volgens Rijk Zwaan belangrijk dat veredelingsbedrijven beloond worden voor hun investeringen. "Dit stimuleert innovatieve inspanningen om nieuwe groenterassen op de markt te brengen met toegevoegde waarde voor telers, retailers en consumenten."

Het stelsel van kwekersrecht is gebaseerd op het Internationaal Verdrag tot bescherming van kweekprodukten (UPOV-Verdrag) 1991. Het biedt een effectieve bescherming van plantenrassen, zodat zaadbedrijven een passend rendement op hun investering kunnen behalen. Tegelijkertijd garandeert het ook een continue stroom van verbeterde plantenrassen, aangezien het kwekersrecht – via de zogenaamde kwekersvrijstelling – andere veredelaars de mogelijkheid geeft om een beschermd ras te gebruiken voor de ontwikkeling van nieuwe, onderscheidende rassen, en om die rassen te commercialiseren. Daarnaast zorgt de naleving van het kwekersrecht voor een gelijk speelveld voor plantenkwekers, respectievelijk telers, door oneerlijke concurrentie tussen hen te voorkomen.

Voor meer informatie:
Rijk Zwaan Nederland
[email protected]     
www.rijkzwaan.nl 

Publicatiedatum: