Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Ontwikkeling glastuinbouw Het Grootslag klaar, projectorganisatie beëindigd

De ontwikkeling en realisatie van glastuinbouwgebied Het Grootslag in West-Friesland is afgerond. In 2021 werd het laatste kavel verkocht en volgebouwd, in coronatijd. In 2022 is de projectorganisatie achter de ontwikkeling 'opgeschoond en beëindigd'. De website van het gebied is inmiddels offline.

In totaal is er 200 hectare grond bouwrijp gemaakt in het gebied van 370 hectare. Het Grootslag was één van de tien gebieden die door oud-minister Piet Bukman werden geselecteerd om de glastuinbouw-transitie vorm te geven. Het gebied kenmerkt zich door een mix van groenteteelt (85%) en sierteelt (15%). 

De Nederlandse overheid wilde vanaf 2000 Westlandse tuinders verspreiden over 10 locaties: Zuidplaspolder, Berlikum, Emmen, Grootslag, Californië/Siberië, Luttelgeest, Bergerden, de Koekoekspolder in IJsselmuiden, de Moerdijkse Hoek en Terneuzen. De tien zogenoemde Landbouw Ontwikkelings Gebieden (LOG’s) werden ook wel bekend als de Bukman-locaties, naar minister Bukman, commissievoorzitter van het project. 


Perceel aangekocht door VD Holland voor uitbreiding in 2021. Het was een van de laatste percelen.

Bukman zelf overleed in 2022 op 88-jarige leeftijd. Op dat moment was Het Grootslag dus af. Het is een van de duurzamere glastuinbouwgebieden in Nederland, met telers die gebruikmaken van aardwarmte, biomassa en warmtepompen.

De partijen keken in 2018, toen er nog 45 hectare beschikbaar was, ook naar ontwikkeling van andere glastuinbouwgebieden in West-Friesland. Een randvoorwaarde daarbij was dat er op die locaties ook aardwarmte mogelijk is. Van ontwikkeling van andere gebieden door de partijen achter Het Grootslag is geen sprake.