Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Kasteelt lijdt nog steeds onder gevolgen van storm op Sicilië

De cycloon van 8 en 9 februari 2023 op Sicilië is nog lang niet vergeten. Daarvoor zijn de gevolgen te ernstig voor de kasteelt. We praatten met Daniele Carnemolla, die twee kassen heeft staan in Scicli, in de provincie Ragusa, een van 13.000 m2 en een van 10.000 m2.

Een kas in Scicli, in de provincie Ragusa, enkele uren nadat de cycloon verwoestend tekeer was gegaan 

"Het is eigenlijk een onafgewerkt kanaal geweest dat ervoor gezorgd heeft dat mijn kassen onder water zijn komen te staan", zegt Daniele Carnemolla. 

Carnemolla, die tot de dag vóór de storm zijn werkdagen verdeelde tussen de teelt en de directe verkoop van zijn tomaten, zag opeens zijn kassen volstromen met water dat een hoogte bereikte van 50/60 cm. In een paar uur tijd was 70% van zijn gewassen vernield of onbruikbaar gemaakt. 

De toestand van een rij tomaten enkele dagen na de storm van 8 en 9 februari 

"Het gaat hier om een klimaatfenomeen waarvan de gevolgen zo groot konden zijn door de nalatigheid van de mens", beweert de teler. "De verwachtingen waren hooggespannen dit seizoen, met ongewoon mooie prijzen rond € 3 per kilo op dit moment. Maar het heeft niet mogen zijn."

De staat van de kassen 20 dagen na de overstroming

Daniele Carnemolla is echter niet het type persoon dat bij de pakken neerzit. "Ik heb meteen een paar pompen aangeschaft om het water uit de kassen te pompen, maar de schade was al aangericht en grotendeels onomkeerbaar. De gewassen die leken te overleven, zijn uiteindelijk toch bedorven door het teveel aan water. Ik heb ook veel kosten moeten maken. Toch probeer ik mijn planten nog te redden, mede dankzij de hulp van Biagio Iemmulo, een teelttechnicus met wie ik al jaren samenwerk. Bij deze wil ik hem mijn dank betuigen voor al de tijd en energie die hij aan mijn teeltbedrijf heeft besteed."

Carnemolla observeert de staat van zijn tomatenplanten

"Op het deel van het bedrijf dat ongedeerd is gebleven, ga ik door met mijn dagelijkse werk. Ik blijf cherry-, cherrypruim en pruimtomaten verladen naar de groothandelsmarkten van Turijn, Padua en Milaan. Ik worstel nog steeds met het land dat doordrenkt is met water, maar ik geef niet op. We zullen wel zien of er financiële steun komt, maar ik heb er alle vertrouwen in dat het Gewest fondsen zal vrijmaken. Voorlopig zijn we de schade in kaart aan het brengen", besluit Carnemolla. 

Voor meer informatie:
Az. Agr Carnemolla Daniele
Scicli (RG) – Italië
Tel: +39 3389008214
[email protected]

Publicatiedatum: