Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Informatiebijeenkomst over fossielvrij voor tomatentelers

"Mogelijkheden ondergrondse opslag warmte steeds uitgebreider"

Voor de glastuinbouw komen er steeds meer nieuwe technieken beschikbaar voor energiebesparing en mogelijkheden voor een toekomst met een fossielvrije teelt. Zo ook voor de tomatenteelt. Een aantal van deze technieken stond centraal tijdens de voorlichtingsavond die op maandag 27 februari vanuit Kas als Energiebron was georganiseerd voor de tomatentelers.

De duurzaamheidsmonitor, die door Robert Solleveld van Glastuinbouw Nederland (Kas als Energiebron) werd geïntroduceerd, was het eerste onderwerp dat werd behandeld. Deze voor de telers van orchideeën ontwikkelde tool geeft een uniforme manier om het energieverbruik te vergelijken. Daarnaast geeft het ook inzicht in welke investeringen in nieuwe technieken rendabel zijn voor verschillende bedrijfssituaties.

Aansluitend gaf Robert Solleveld een korte toelichting over hoe Glastuinbouw Nederland aangehaakt blijft bij de ontwikkelingen rondom waterstof, zodat ook deze techniek beschikbaar komt voor de sector.

Veel mogelijkheden
Beter ontvochtigen en dan ook nog met een zo beperkt mogelijk warmteverlies, daarover ging de duo-presentatie van Marcel Raaphorst (Wageningen University & Research BU Glastuinbouw) en Arthur van der Meijs (Schenkeveld tomaten). De nieuwe techniek, met buitenlucht aangezogen door het dek, werd toegelicht en de praktische voor- en nadelen werden behandeld.

Tenslotte vertelde Bas Godschalk van IF Technology (zie foto) een verhaal over de ondergrondse opslag van warmte. De mogelijkheden hiervan worden steeds uitgebreider. De eerste pilots van combinaties van warmte-opslag onder de grond met bijvoorbeeld aardwarmte of restwarmte draaien ook op dit moment. 

Robert Solleveld riep aan het einde van de avond de telers op om zich bij hem te melden als er interesse is om met de besproken onderwerpen aan de slag te gaan op het eigen bedrijf. Er zijn op moment veel mogelijkheden binnen het programma Kas als Energiebron om hier extra begeleiding in te kunnen krijgen. Robert is te bereiken via het volgende mailadres: rsolleveld@glastuinbouwnederland.nl 

Bron: Kas als Energiebron

Publicatiedatum: