Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Groen gas uit mest op boerderijschaal inmengen in aardgasnet

Biolectric en HoSt Groep werken samen om groen gas uit mest op boerderijschaal te produceren. Deze samenwerking is bedoeld om Nederland te helpen de ambitieuze doelstelling te bereiken om tegen 2030 minimaal 2 miljard m3 groen gas bij te mengen in het bestaande aardgasnet. Biolectric en HoSt bieden een oplossing die mest omzet in energie en het biogas zuivert tot aardgaskwaliteit, zodat het direct in het bestaande aardgasnet kan worden ingevoerd.

De samenwerking tussen Biolectric en HoSt maakt het mogelijk om in de gestandaardiseerde en geautomatiseerde Biolectric vergister een biogas opwerkingsunit van HoSt te integreren. Deze combinatie heeft geresulteerd in een substantiële kostprijsdaling van de benodigde technologie. Waar voor kort groen gas productie mogelijk was vanaf 600 melkkoeien, is dit nu rendabel vanaf 300 melkkoeien. Dit met een gegarandeerd technisch rendement door middel van een onderhoudscontract.

Eerste contracten melkveehouders
Met deze uitbreiding van haar assortiment zetten Biolectric en HoSt een belangrijke stap in de benutting van hernieuwbare energie uit mest voor een groenere toekomst. De Nederlandse overheid kan nu rekenen op de steun om haar ambitieuze doelstellingen t.a.v. groen gas productie en emissiereductie te realiseren. Biolectric is verantwoordelijk voor de verkoop en onderhoud van de installaties en HoSt levert de technische kennis en componenten voor de gasopwerking. Na bevestiging van de samenwerking hebben al 6 melkveehouders een contract getekend. Naar verwachting zullen enkele tientallen deelnemen aan de SDE++ aanvraag voor 2023.

WKK en Groen Gas cluster
Voor kleinere boerderijen levert Biolectric ook WKK’s voor het opwekken van elektriciteit en warmte en kleine biogasinstallaties in cluster voor veehouders die biogas willen leveren aan een groen gas coöperatie. Bij deze laatste projecten wordt de mest op de boerderij vergist, maar wordt het biogas via een pijpleiding naar een centrale opwerkingsunit gebracht waar het wordt opgewerkt tot groen gas en in het aardgasnet wordt gebracht. De keuze voor de technologie is aan de boer en zal afhankelijk zijn o.a. afstand van gasnet, eigen energieverbruik op de boerderij en capaciteit op het elektriciteitsnet.

ReFerm
Biolectric en HoSt nemen beide deel aan ReFerm. ReFerm is een consortium en levert integrale oplossingen voor een toekomstbestendige (melk)veehouderij waar de leefbaarheid van mens, dier en de kwaliteit van lucht, bodem en water centraal staan. Waarbij weidegang, stikstofreductie, bodemverbetering én de productie van groen gas en elektriciteit hand-in-hand gaan. Doelstellingen die aansluiten bij de groen gas-oplossing in de nieuwe samenwerking.

Voor meer informatie:
HoSt
info@host.nl 
www.host.nl

Bioelectric
info@biolectric.be
www.bioeletric.be 

Publicatiedatum: