Opogona mot bestrijden met PATS-X drones

PATS heeft de afgelopen weken de afdoding van Opogona mot gedemonstreerd op een aantal glastuinbouwbedrijven in Nederland. De Opogona mot, ook wel de bananenboorder, is een plaaginsect in de teelt van tropische groene planten. De bestrijding is met het beschikbare middelenpakket erg lastig, maar met de PATS-X drones blijkt het wel te lukken.

De afgelopen maanden is PATS gestart met de uitrol van meerdere PATS-X systemen bij een aantal bedrijven in verschillende teelten, waaronder tomaat, gerbera en dus ook groene planten. In deze omgevingen komen verschillende soorten motten voor, zoals de Turkse en Duponchelia mot, maar dus ook de Opogona mot.

De Opogona mot (O. sacchari) is een bekend probleem in de teelt van tropische planten. De larven boren in de stam en hollen deze uit, waardoor de plant uitvalt. Het insect komt van origine voor in de vochtige (sub)tropische en gebieden van Afrika, en is voor het eerst als plaag opgedoken in de bananenteelt op de Canarische eilanden. Na introductie in Centraal-Amerika is het insect via de handel in kassen terecht gekomen in Europa, Japan, China en de Verenigde Staten.

In Nederland had het insect tot 2019 de status als quarantaine organisme. Tegenwoordig valt de plaag onder de RNQP (regulated non-quarantine pest) classificatie. Dit betekent dat de plaag zich hier heeft gevestigd, maar niet verder verspreid mag worden binnen of buiten de EU.

Door de verscholen leefwijze van de larve is het plaaginsect lastig te signaleren, maar nog lastiger te bestrijden. Dit betekent dat het gebruik van een gewasbeschermingsmiddel altijd een beperkt effect heeft. Er wordt daarom steeds meer ingezet op signalering en hygiëne, met name het fysiek verwijderen van besmette planten. Ondanks deze maatregelen is het uitbannen van de plaag zo goed als onmogelijk, waardoor duurzame alternatieven nodig zijn om de verspreiding en voortplanting te stoppen.

De eerste resultaten van de bestrijding van Opogona met de drones zijn veelbelovend. Het systeem is in staat iedere nacht meerdere, rondvliegende adulten af te doden. Het streven van PATS is de adulten vroegtijdig te stoppen, zodat de levenscyclus - en dus de vermeerdering en verspreiding van schadelijke larven - wordt stopgezet. Hiermee wordt de escalatie van de plaag op een later moment voorkomen.

Het doel is om deze en vergelijkbare plagen met de technologie beheersbaar te houden, zodat geïntegreerd telen steeds beter mogelijk wordt. Hierdoor kunnen kwekers het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen reduceren, arbeidsintensieve processen van het scouten en bestrijden automatiseren en economische schade voorkomen.

De beelden van de drones die op de motten jagen zijn hieronder te zien. In de vide is te zien hoe het systeem gedurende de nacht motjes registreert, daar vervolgens een drone op af stuurt, waarna het insect in de achtervolging wordt uitgeschakeld door de impact van de propellers van de drone. Vervolgens landt de drone terug op het laadplatform, zodat deze direct weer klaar is voor een volgende missie.

PATS is aanwezig op de HortiContact van 14 tot en met 16 februari, stand D114.

Voor meer informatie:
PATS
Kluyverweg 1 
2629 HS Delft
+31 (0)6 330 876 50
info@pats-drones.com 
www.pats-drones.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.