Crisisupdate: Lichte daling gas- en elektraprijzen deze week

De korte termijn gasprijs is heel lichtjes gedaald deze week tot zo'n 52,5 euro per megawattuur. Datzelfde geldt ook voor de elektriciteitsprijzen, die deze week gestaag weer tot onder de 150 euro per megawattuur zijn gezakt. In deze nieuwe crisisupdate zetten de energieontwikkelingen weer op een rijtje.


De TTF-gasprijs voor maart 2023 t/m 9 februari. Vrijdagochtend om 9.30 uur lag de gasprijs op 54,2 euro per megawattuur. Klik hier voor actuele cijfers.


De APX-day-ahead-elektriciteitsprijs t/m 9 februari 2023, via elektriciteitsmarktinformatie.nl 

In haar weekupdate wijst ook AgroEnergy op de lichte prijsdaling. Daggas voor 50 eurocent per kuub komt in beeld, stipt men onder meer aan de in marktanalyse. Het einde van de korte kougolf is hiervoor een belangrijke reden. 

Voor de langere termijn is het opvallend dat bij gas de termijnprijzen voor de komende 2 jaar (van maart 2023 tot en met het 1e kwartaal van 2025) allemaal in een range van iets meer dan 10 €ct/m3 liggen. Bij AgroEnergy wijzen ze erop dat 'de frontmaand maart 2023 aan de onderkant van deze range ligt en woensdag 8 februari net onder de 55 €ct/m3 handelde. De wintermaanden december 2023 t/m februari 2024 markeren de bovenkant van de range. Met ongeveer 65 €ct/m3 zijn dit momenteel de duurste termijncontracten.'

Ondanks dat de elektriciteitsmarkt anders werkt, is ook hier een afvlakkende prijscurve, net als bij gas, te zien. Lees onder meer daar meer over in de hele update van AgroEnergy. 


Update gasleveringszekerheid Nederland 10 februari 2023

In het nieuws komen we verder tegen:

- Netbeheerder TenneT kijkt naar verkoop van Duitse activiteiten. Van belang, omdat hiermee de netbeheerder meer ruimte wil krijgen voor ontwikkelingen in Nederland.

- EU gaat staatssteunregels tijdelijk versoepelen. Het moet ervoor zorgen dat EU-landen aantrekkelijk blijven als producent van schone technologieën en de concurrentie met de Verenigde Staten en China aan kunnen.

- Nederland onafhankelijk van fossiele import uit Rusland. Nederland importeert, afgezien van een relatief beperkte hoeveelheid vloeibaar gemaakt gas (LNG), nauwelijks nog fossiele brandstoffen uit Rusland. Dat meldt energieminister Rob Jetten. 

- Zo exporteert Rusland 20 procent van zijn ruwe olie, ondanks sancties. De sluiproute gaat via Marokko en de Middellandse Zee. Voor de Marokkaanse kust wordt het product in internationale wateren van kleinere tankers overgeslagen in grotere tankers die naar China en India koersen. 

- Ondanks het prijsplafond betalen we tot nu toe niet veel minder voor de energierekening: dat zit zo 


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.