Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Hagelschade aan kassen in Spaanse provincie Cádiz

Vorige week dinsdag kleurde de gemeente Sanlúcar de Barrameda, in de Spaanse provincie Cádiz, wit door een intense hagelbui. De storm hield vooral lelijk huis dicht bij de kust in de wijken La Veta de la Algaida en El Llano de Bonanza, waar hij grote schade heeft aangericht aan de tuinbouwsector. Er viel 45 liter water in minder dan een half uur, wat overstromingen veroorzaakte in grote delen van Sanlúcar en vele kassen verwoestte.

Alberto Barrón, een teler en hoofd van de wijkvereniging Los Llanos de Bonanza, nam vorige week woensdag de schade op aan de tuinbouw. Meer dan 250 hectare gewassen werden getroffen en ongeveer vijftig kassen in de streek zijn kapot.

Telersorganisatie Coag meldde dat het gaat om kassen waar meloen, courgette en tomaat werden geteeld. Luis Rivera, een sierteler, gaf aan dat er ook schade is op aardappel- en wortelpercelen.

"We kunnen spreken van een ramp voor veel telers", zegt Miguel Pérez, provinciaal secretaris van Coag, "vooral in Llanos de Bonzanza en La Veta de La Algaida. De hagel viel twee uur lang uit de lucht en de ijslaag was volgens ooggetuigen op bepaalde plaatsen 40 centimeter dik. Het gewicht van de hagel heeft kassen doen ineenstorten en in de buitenteelt aardappel- en wortelpercelen verwoest, twee typische teelten voor Algaida. Ook recentelijk aangeplante gewassen, zoals vroege meloenen, waarvan de oogst over twee maanden gepland stond, zijn verloren gegaan."

In afwachting van het definitieve schaderapport roept Miguel Pérez nu al de overheidsinstanties op de telers te helpen die getroffen zijn door deze natuurramp om de tuinbouw, een belangrijke economische activiteit in dit deel van de provincie, zo snel mogelijk te herstellen.

De gewassen waren niet verzekerd. De telers melden dat het de verzekeraars zelf zijn die het risico niet wilden nemen.

Bron: lavozdigital.es

Publicatiedatum: