Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Verslag van een speciale vondst in de tomatenteelt

Tomatenteler Marc Groenewegen neemt zijn volgers dagelijks mee in de teelt. Deze week deelt hij ook een ervaring van een collegateler die hem onder ogen kwam. Op LinkedIn schrijft hij dat hij op basis van een foto van een speciaal verschijnsel niet direct wist wat het was, en gelukkig bleek dat ook andere experts even na moesten denken. 

Teler Marc doet verslag van hoe hij op zoek ging naar wat het verschijnsel precies was. Op de tomatenstengel in een met LED-belichtte kas heeft zich een laagje gevormd. Uiteindelijk kwam men er, na overleg tijdens het recente LichtEvent, op uit dat er sprake is van een oedeem veroorzaakt door lage UV-concentraties. 

Marc schrijft: "Door de verduisteringsschermen veel gesloten te houden en zo (te) weinig buitenlicht op het gewas toe te laten, kan een oedeem zich heel goed ontwikkelen. Door actief te ontvochtigen heeft een oedeem minder kans." Maar planten krijgen ook oedeem als de UV te laag is, zo blijkt uit de teeltpraktijk. Marc wijst erop hoe telers, leveranciers, veredelaars en onderzoekers samen het antwoord wisten te vinden. Iets wat hij een sterk voorbeeld noemt van de hoge mate van kennis die in Nederland aanwezig is. 

En wat de foto met de speciale vondst betreft? Die mag als het aan Marc ligt op de Unesco Werelderfgoedlijst. 

Bron: LinkedIn Marc Groenewegen

Publicatiedatum: