Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Circulaire ideeën genoeg bij telers, maar écht vaart maken blijkt nog lastig

Een aspergelamp, thee uit reststromen of papier van tomatenstengels, telers ontdekken nieuwe manieren om hun restafval nuttig te verwaarden. “Reststromen worden vaak gebruikt voor compost", zegt Willem Kemmers van Greenport West-Holland in een artikel van Business Insider. "Maar er zit veel meer waarde in." 

Onder meer Duijvestijn Tomaten ontdekt dat. De tomatenteler maakte eigen verpakkingen van tomatenstengels. Momenteel ligt het project, na het maken van 300.000 doosjes, een beetje stil. Er wordt gekeken naar grootschalige productie van T-shirts en papier uit de vezels van tomatenstengels.

Lastig is dat er ook afnemers moeten zijn, zoals supermarkten. Kemmers: “Supermarkten zeggen dan dat ze niet afhankelijk willen zijn van één partij, maar ik krijg soms de indruk dat dit puur een argument is om maar niet over te hoeven stappen naar een duurzamer model. Tuinbouwers vertellen me vervolgens dat ze wel interesse hebben in dit soort initiatieven, maar dat er wel een markt moet zijn. Tsja, op die manier wacht iedereen op elkaar, terwijl er weinig gebeurt.” 

Lees hier het hele artikel.

 

Publicatiedatum: