"Asperge-oogst dit jaar nog vroeger"

Ook dit jaar zijn de eerste witte asperges die het Franse seizoen inluiden die van ASPA2, een bedrijf gevestigd in het departement Indre-et-Loire. Dankzij de weersomstandigheden die met name gunstig waren voor de groei van deze groenten die gewaardeerd worden om hun verfijnde smaak, vond de oogst dit jaar nóg eerder dan gewoonlijk plaats. "Dat we dit jaar bijna een week te vroeg zijn, is te danken aan de zachte weersomstandigheden van afgelopen herfst en winter", vertelt Jacques Guironnet van ASPA2.


Jacques Guironnet 

Overvloed aan grote maten verwacht aan het begin van het seizoen
Deze zachte weersomstandigheden verklaren ook de zeer goede kwaliteit van onze asperges dit jaar. "We hebben enkele zeer interessante maten. Het seizoen ziet er wat betreft de hoeveelheden en de kwaliteit echt veelbelovend uit. Over het algemeen is onze kracht altijd de regelmaat in de kwaliteit van de asperges geweest. Deze regelmaat, zowel wat betreft smaak als maat, die we gedurende het hele seizoen aanbieden, wordt zeer gewaardeerd door onze klanten in Frankrijk en daarbuiten."

De hoeveelheid asperges die buiten Frankrijk wordt afgezet, blijft jaar na jaar groeien. Deze steeds meer toenemende hoeveelheid is geheel in overeenstemming met de eveneens steeds meer toenemende aspergeopbrengst. "Veel van onze asperges exporteren we naar andere Europese landen als Duitsland, maar ook naar Aziatische landen."

Een warmtenet dat een dubbel voordeel oplevert
Deze unieke precisie ten aanzien van de kwaliteit en maat van de ASPA2-asperges is mogelijk dankzij een warmtenetwerk. "De warmte uit dit warmtenetwerk is zogeheten gerecupereerde warmte, warmte zonder CO2-uitstoot. Het gebruik van deze warmte levert ons een dubbel voordeel op. Ten eerste kunnen we op deze manier als eerste asperges aanbieden op de Franse markt en ten tweede kunnen we ze op deze manier als een van de eersten op andere markten binnen Europa aanbieden."

"Maar, zoals gezegd, levert het werken met een warmtenet, ons vooral ook een onmiskenbaar voordeel op ten aanzien van de kwaliteit. Asperges houden niet van temperatuurschommelingen, dus dankzij de warmwaterleidingen onder de scheuten kunnen ze op 20°C worden gehouden. De asperges kunnen hierdoor regelmatig en zonder stress groter groeien, iets dat een topkwaliteit oplevert zonder bitterheid en zonder vezels, iets dat "zulke malse asperges oplevert dat er geen spoor van op het bord achterblijft."

Voor meer informatie :
Jacques Guironnet
ASPA2
Tel. : +33 (0)2 47 58 95 93
info@aspa2.fr  
www.aspa2.fr 


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven