Franse fruitteler installeert fotovoltaïsche kas

Glastuinders staan erom bekend dat zij de kracht van de zon benutten om een grote oogst binnen te halen. Tegelijkertijd, met de uitzonderlijke klimatologische gevaren van de laatste jaren en de huidige energiecrisis, willen sommige telers de zon ten volle benutten en hun gewassen beschermen. Daarom heeft Les Vergers de la Teyssonne in juni 2022 aan kassenbouwer Richel de opdracht gegeven om een fotovoltaïsche kas van 3,5 ha te bouwen.

"Voor de Richel Group is het heel belangrijk om onze klanten te ondersteunen in hun eco-verantwoorde aanpak en hen oplossingen te bieden, waarmee ze hun uitgaven kunnen beheersen en hun energieprestaties kunnen optimaliseren," zegt Malick Touré van Richel. De installatie wordt beheerd door de vereniging van tuinbouwer Jerome D. en het fotovoltaïsche gedeelte wordt beheerd door Rampa Energies.

"Rampa Energies heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van het project," zegt Malick. "Niet alleen dat, ze hielpen ook met het projectmanagement op de locatie, de installatie en de elektrische aansluiting van de fotovoltaïsche zonneapparatuur. Ze beheren ook het onderhoud en de exploitatie van de zonne-energiecentrale."

De geïnstalleerde fotovoltaïsche zonne-energiecentrale produceert 3,6 MWp, een jaarlijkse energieproductie die gedurende 20 jaar aan de verbruiksbehoefte van ongeveer 2.500 personen kan voldoen. In totaal zijn er 11.500 panelen.

Sinds 1981 teelt Les Vergers de la Teyssonne abrikozen, nectarines, kersen en kiwi's. Nu, met de nieuwe fotovoltaïsche installatie, zal teler Jerome van bepaalde voordelen kunnen profiteren. "De panelen beschermen de gewassen tegen weersinvloeden en stellen de teler in staat tot 30% te besparen op meststoffen en 20% op irrigatie," aldus Malick.

Met de geproduceerde zonne-energie kan de fotovoltaïsche kas worden gefinancierd. "De doorverkoop van de door de zon opgewekte stroom gedurende 30 jaar maakt het mogelijk om de fotovoltaïsche kas te financieren tegen een ROI van ongeveer 14 jaar."

De fotovoltaïsche kas is ontworpen, geleverd en gebouwd door Richel Group volgens bijzonder strenge normen, aldus Malick. "We moesten de kas ontwerpen volgens de NF EN 13031-1 norm en deze zorgvuldig bestuderen om ervoor te zorgen dat de kas de zonnepanelen kon herbergen en de lichttransmissie in de kas kon garanderen. Dit hielp ook bij het optimaliseren van de elektriciteitsproductie ter plaatse. Daarnaast hebben we ook ventilatieoplossingen op het dak en de gevel geïnstalleerd om een betere luchtstroom naar het gewas te garanderen. Dit alles moest gebeuren volgens zeer strenge normen en een specificatie die door onze klant was bepaald."

Richel Group wil binnen en buiten Frankrijk een belangrijke speler worden voor de levering van duurzame energieoplossingen voor de tuinbouwsector.

Voor meer informatie:
Richel Group
Quartier de la gare
13810 Eygalieres
Frankrijk
+33 (0)4 90 95 14 68
info@richel.fr
www.richel-group.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven