Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Crisisupdate: Storm, maar niet op energiemarkt

Na het weekend gaat het kouder worden. Echt winterweer met veel vorst wordt niet verwacht, maar een vlokje sneeuw is mogelijk. In ieder geval komt er een (voorlopig) einde aan voor deze tijd van het jaar buitengewoon zacht weer. De gasprijs reageert er (nog) niet op. Nog altijd schommelt de prijs rond de 70 euro per megawattuur op de Title Transfer Facility, het belangrijke gashandelsplatform. In deze crisisupdate meer over de energieontwikkelingen.


De TTF-gasprijs voor februari 2023 t/m 11 januari. Donderdagochtend 12 januari ligt de gasprijs op 67 euro per megawattuur. Klik hier voor actuele cijfers.

De TTF day ahead-prijs ligt donderdagochtend net als de afgelopen dagen net iets lager dan de februaricontractprijs. Op de TTF liggen de prijzen tot in 2024 in de range 65-75 euro per megawattuur. 

De elektriciteitsprijzen zakken op de stormachtige donderdag. De APX day ahead-prijs voor de basisuren ligt op 85,5 euro en voor de piekuren op 121,5 euro. Op de BELPEX-markt liggen de prijzen op afgerond 80 en 109 euro.

Tot slot twee berichten over energie bij EenVandaag. Men wijst erop dat Russische olie erg goedkoop is, maar dat dat niet komt door het Europees prijsplafond. Lees hier meer. Ook zocht EenVandaag wat de consequenties zijn van het gesteggel rond de stikstoffabriek in Zuidbroek. Nederland heeft de nieuwe stikstoffabriek, die hoogcalorisch gas om kan gaan zetten in laagcalorisch gas (zoals dat ook uit het Groninger gasveld komt), nog niet nodig om een gastekort te voorkomen. Dat zeggen experts. Zij wijzen erop dat dat grotendeels komt doordat we met z'n allen minder gas gebruiken. Lees hier meer.