Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Laatste regen niet genoeg om tuinbouwseizoen Marokko te redden

De regenval van afgelopen weekend doorbrak een lange periode van droogte in Marokko, maar was niet genoeg om het moreel van de telers op te krikken.

Rida Aghori, landbouwingenieur, observeert de situatie van het neerslagtekort sinds 2016, aan de hand van een dashboard dat hij heeft samengesteld op basis van officiƫle bronnen. "De vullingsgraad van de dammen in Marokko is momenteel 24%. In dezelfde periode van het voorgaande jaar bedroeg de vullingsgraad 34,5%, dit is dus een daling van 10,5%. De gevolgen van het neerslagtekort van dit jaar zijn fataal voor de waterreserves van het land."

Dit is een zorgwekkende situatie omdat de reserves van de dammen de gevolgen opvangen op de momenten dat er te weinig regen valt.  "In het landbouwseizoen 2021/2022 bedroeg de regenval eind mei 2022 199 mm, wat 44% minder is dan het gemiddelde van de laatste 30 jaar en 34% minder dan in het vorige seizoen." Dit seizoen werd ook gekenmerkt door een slechte temporele en ruimtelijke verdeling van de neerslag: "Bijna een derde van de neerslag viel in november en december en 53% van de cumulatieve neerslag in maart en april. In verschillende regio's van het land viel weinig tot geen regen."

Ondanks de neerslag van dit weekend blijft de hoeveelheid water in de belangrijkste grote stuwmeren afnemen, van 3880,5 mm3 op 18 november tot 3860,5 mm3 op 22 november.

Marokko wordt, net als dertig andere landen in de wereld, door de VN aangemerkt als land met waterstress en komt gevaarlijk dicht bij de drempel van het absolute watertekort. Dit zou het land volgens de Wereldbank tegen het einde van het decennium kunnen bereiken.

Voor meer informatie:
Rida Aghori
SMG2E-Consulting
[email protected] 
LinkedIn: linkedin.com/in/rida-aghori-b76030177 

Publicatiedatum: