"Start vroeg met bescherming gewas tegen wortelziektes"

Bescherming tegen wortelziekte begint aan het begin van de teelt. De teeltwissel is weer aan het opstarten en bij sommige bedrijven zijn de eerste planten al geruimd. Schoon beginnen aan de teelt is daarbij natuurlijk uitermate belangrijk. Echter is het ook tijd om een stap verder te denken, stelt men bij Biobest.

Schoon beginnen is namelijk volgens de leverancier van gewasbescherming niet de enige manier om latere problemen te voorkomen. Zo is het volgens de specialisten van Biobest 'uitermate belangrijk om nu de eerste stappen te zetten in de biologische gewasbescherming.' Zij adviseren vroeg toedienen van  Asperello T34 Biocontrol. Daarmee krijgen telers 'een maximale biologische bescherming tegen wortelziekten als Fusarium en Pythium.'

Extremere teeltomstandigheden
Door extremere teeltomstandigheden zijn wortelproblemen, zoals Pythium en Fusarium, een steeds groter probleem. Meerdere telers ondervinden problemen met deze ziektes. Het is belangrijk om de teelt op tijd te beschermen tegen deze schimmels en het is belangrijk om dit zo snel mogelijk te doen. Asperello T34 biocontrol biedt een biologische bescherming tegen deze ziektes.

In het meest gunstige scenario wordt de eerste toepassing Asperello bij de plantenkweker al gedaan. De natuurlijke Trichoderma schimmel, die in Asperello zit, groeit mee met de wortels waardoor er geen plek is voor andere schimmels. Nadat de Trichoderma zich om de wortels vormt, gaat hij een symbiose aan met de wortels van het gewas. Ze leven in harmonie en zorgen voor een optimale opname van nutriënten en een bescherming tegen andere, slechte schimmels, waaronder Pythium en Fusarium.

De Trichoderma stam T34 asperellum is een nuttige schimmel die zijn oorsprong vindt in de natuur. Hierdoor behoudt deze stam de kracht die zij in de natuur heeft ontwikkeld. Dit maakt Asperello tot een zeer robuust product. Eenmaal gekoloniseerd op de wortel, blijft het product goed aanwezig, ook na behandelingen met diverse gewasbeschermingsmiddelen. Een compatibiliteitslijst is te vinden op de website van Biobest. 

Drie werkingsmechanismen
Het product kent drie werkingsmechanismen. Ten eerste zijn de schimmelsporen in staat om andere schimmelsporen te parasiteren en af te breken. Daarnaast is er concurrentie om ruimte in de bodem. Als de Trichoderma gevestigd is op de wortel, blijft er geen ruimte over voor de slechte schimmelsporen. Tot slot activeert de Trichoderma de geïnduceerde resistentie van het gewas.

Toepassingen en doseringen kan per gewas verschillen, raadpleeg altijd het etiket of neem contact op met een Biobest-adviseur. Over het algemeen is het volgende advies leidend:

Behandel het gewas zo vroeg mogelijk na wortelvorming met Asperello. Zorg dat de gewassen bij de plantenkweker met 0,5 gram per vierkante meter behandeld worden. De tweede behandeling kan het beste uitgevoerd worden bij het plaatsen van het gewas op de matten of bij het overpotten. Hiervoor adviseert Biobest 1 kg per ha. Ongeveer 4 weken na deze behandeling adviseren ze een substraat en wortelmonster te laten analyseren om de kolonisatiegraad van de Trichoderma te bepalen. 

Pas het middel toe na de filters en zet bij voorkeur de waterontsmetting 24 uur voor en 24 uur na het toepassen uit, zodat de schimmel de wortel bereikt. Nadat de schimmel in de wortel gevestigd is, zijn middelen ten behoeve van waterbehandeling geen probleem.  

Biobest ziet door het wegvallen van de chemische middelen tegen Pythium en Fusarium de behandeling met Asperello als 'een zeer goed alternatief in een breed spectrum van teelten, zoals glasgroenten, potplanten en snijbloemen.'

Voor meer informatie:
Biobest Group
info@biobestgroup.com 
www.biobestgroup.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.