Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Ook in lege kas heeft teler nog genoeg te doen

Door de hoge energieprijzen en een variabel energiecontract hebben meerdere kwekers besloten hun kas in de winter koud en leeg te laten en de kas dus niet te verwarmen. Maar helemaal niets doen, dat kan dan alsnog niet. Daarop wijst DLVge. 

Wel stoken tijdens sneeuwval
Indien een kas permanent leeg komt te staan dan is stoken tijdens sneeuwval in overleg met de verzekering waarschijnlijk het enige waar een teler aandacht aan dient te besteden, stelt men bij het adviesbureau. Indien de kas maar tijdelijk leeg komt te staan, kan een teler juist deze periode benutten om de kas voor te bereiden op de volgende teeltronde. Bijvoorbeeld onderhoud en verbeteringen waarmee hij of zij straks een hoger rendement uit de kas kan halen en het voorkomen of oplossen van storingen e.a. problemen.

Periodiek onderhoud is belangrijk voor:

  • Scherminstallatie
  • Luchtingsmechaniek
  • Ketel en WKK
  • Ruitbreuk (weersomstandigheden najaar)
  • Schoonhouden van dek en gevels
  • Waterinstallatie
  • Assimilatiebelichting (reflectoren schoonmaken)

Ketel langzaam opwarmen
Wanneer de ketel een tijdje buiten gebruik is geweest, is het raadzaam deze langzaam op te warmen. Sommige kassen moeten afhankelijk van de CASTA-berekening op 12 graden gehouden kunnen worden om de sneeuw af te smelten. Ook het testen van de ketel is af en toe noodzakelijk, zodat de teler er zeker van is dat de installatie werkt zodra deze weer nodig is. Daarnaast blijft het controleren van de klimaatcomputer van belang en dat de teler de juiste voorzorgmaatregelen treft voorafgaand aan zware weers-omstandigheden zoals sneeuw, vorst en storm.

Vorstperioden
Bij langdurige koude en dagvorst moeten telers er rekening mee houden dat waterleidingen, kleppen, filters e.a. technische installaties niet kapotvriezen. Ondanks het ontbreken van een teelt, kunnen bijvoorbeeld de condensleidingen vol met water blijven staan, afhankelijk van hoe uw waterinstallatie is ingericht. In dat geval is er mogelijk een aanpassing in de klimaatcomputer misschien noodzakelijk om dit probleem te voorkomen. 

Bron: DLVge

Publicatiedatum: