"vergeet ook onderhoud niet"

Machines staan klaar om teler te helpen tijdens teeltwisseling

De tijd van de teeltwissel is weer aangebroken voor de groentelers. Tijdens de teeltwissel worden de oude planten uit de kas verwijderd, de kas grondig gereinigd en de nieuwe planten worden gepoot. Tijdens deze werkzaamheden is het extreem druk en kan het voorkomen dat de teler niet voldoende materieel ter beschikking heeft.

Bij Steenks Service worden gedurende deze periode veel machines verhuurd. Volgens Wouter Steenks zijn vooral de buisrailwagens populair. "Buisrailwagens die extra hoog gaan worden bijvoorbeeld gebruikt voor het ophangen van AC-folie, tandheugels smeren of dek reparatie. Het huren van een kar biedt uitkomst als je deze tijdelijk nodig hebt, omdat je geen aanschafkosten hebt. Deze machines worden gebruiksklaar afgeleverd, zodat de teler gelijk aan de slag kan," aldus Wouter.

Leegstand
Wegens het uitblijven van de lampen bij veel kwekers, zal de tijd tussen het ruimen en het poten van de nieuwe planten enige tijd duren. In deze periode van rust staan veel machines stil na een periode van intensief gebruik. Dit is volgens Wouter het ideale moment om onderhoud te plegen aan de machines. "Onderhoud verlengt de levensduur van de machine en voorkomt eventuele problemen bij aanvang van de nieuwe teelt. Zo zie je vaak dat als de machine enige tijd stil staat en de accu’s worden niet bijgehouden dat de machine niet meer opstart, omdat de accu’s te lang leeg zijn geweest. Ook worden alle bewegende onderdelen nagelopen en gesmeerd, waarbij versleten onderdelen worden vervangen, zodat de machine soepel blijft werken."

Virusdruk
De virusdruk is de laatste jaren binnen de groenteteelten een groot probleem. Hierdoor is een goede hygiëne en schone kas super belangrijk, om deze reden wordt de kas tijdens de teeltwissel grondig gereinigd. Steenks Service heeft hiervoor verschillende toepassingen die hierbij kunnen helpen. Echter zit de truc hem in het schoon blijven volgens Wouter: "Je kan nog zo schoon starten, als je tijdens de teelt geen goed hygiënebeleid hebt, dan is de kans groot dat je een virus of ziekte binnenkrijgt en verspreid. Een oplossing hiervoor is een ontsmetstraat die ziektes en virussen buiten het bedrijf houden. Een aanvullende oplossing is een doopbak op de buisrailwagen, waarmee verspreiding binnen het bedrijf wordt voorkomen."

Voor meer informatie:
Steenks Service
Jan van de Laarweg 1
2678 LH De Lier
Tel.: +31(0) 174 510 266
info@steenks-service.nl
www.steenks-service.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.