Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Crisisupdate: Europa barst van het gas, maar voor hoe lang?

De korte termijn gasprijs blijft (voorlopig) hangen rond de grens van 100 €/MWh. Tijdelijk is de TTF-gasprijs voor november wel onder de grens gezakt, maar gisteren sloot de prijs uiteindelijk toch af op 99,8 euro. De daggasprijzen liggen een stuk lager, terwijl ook de elektriciteitsprijzen zakken. En die negatieve gasprijs dan? Daarover in een los artikel meer. In deze nieuwe crisisupdate zetten we de energieberichtgeving weer op een rijtje. 


De TTF-gasprijs voor november sloot dinsdag met 99,79 euro net iets hoger af dan de 99,17 euro van maandag. Vanochtend opende de markt op 102 euro. Bekijk hier de actuele cijfers. 

De bijzondere situatie doet zich momenteel voor dat het buiten welhaast zomer is. Met goed gevulde gasopslagen drukt dat de korte termijn gasprijzen. Sterker nog, er is 'teveel gas' in Europa, schrijft BNR. Schepen vol LNG kunnen hun lading niet meer kwijt. Niet eerder lagen zoveel schepen zo lang te wachten voor de kust, weet persbureau Bloomberg dat de cijfers bijhoudt. Het maakt dat overwogen kan worden met de lading door te varen naar Azië, al weet Bloomberg dat in geval van plotselinge kou in Europa de schepen ook weer om kunnen draaien. In Azië is het bovendien niet voor alle landen zeker dat ze het dure vloeibare gas kunnen betalen.   

Energiehandelsplatform Powerhouse komt met een analyse over week 43. Het warme weer tot begin november maakt dat 'de risicopremie voor de korte termijn langzaam uit de prijs loopt', schrijft men. De prijs voor het eerste kwartaal van 2023 zakt nog niet echt mee met de hele korte termijn, omdat er nog altijd het risico is op winterproblemen. 

Voor elektriciteit wijst men vooral op een daling van de prijzen voor november en december 2022. De daling van de elektriciteitsprijzen is echter niet zo snel als bij gas. Zorgen zijn er nog altijd over de levering vanuit Franse kerncentrales, die nu nog grotendeels stilliggen. 

Over de olieprijsontwikkeling constateert men dat die 'redelijk stabiel' is, terwijl het ook bij de kolen 'relatief rustig' is. Lees hier de hele analyse. 

Minister Jetten heeft verslag gedaan aan de Tweede Kamer van de informele Energieraad in de EU van 11-12 oktober. Uit het verslag blijkt onder meer dat de lidstaten onderling verschillen over hoe goed de marktwerking is op de huidige energiemarkten. Sommige landen willen veel regulering, andere landen, waaronder Nederland, wijzen erop dat de marktwerking juist de afgelopen jaren veel welvaart heeft gebracht. Lees hier het hele verslag. 

Op het Nederlandse Olie- en Gasportaal is een overzicht gepubliceerd van de maximale productievolumes voor kleine gasvelden op land. Bekijk de data hier.