Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Testen o.a. in Italië, Spanje en het Midden-Oosten

ToBRFV-resistente tomatenrassen op markt gebracht in Mexico

In november 2022 worden de ToBRFV-resistente tomatenrassen van HM.Clause gelanceerd in Mexico. Tijdens de Expo Agroalimentaria Guanajuato worden twee saladerassen geïntroduceerd.

Deze lancering wordt in 2023 gevolgd door nieuwe rassen op andere grote tomatenmarkten, waaronder Italië. Daar worden momenteel testen uitgevoerd met een groep cherry- en trostomaten die resistent zijn tegen ToBRFV. In Spanje en het Midden-Oosten worden validatietesten uitgevoerd, waar ToBRFV-infecties zijn bevestigd.

"Voordat de rassen op de markt komen, ondergaan ze een intensief validatieproces in specifieke teeltgebieden," zegt Veronique Lafanecher van HM.Clause. De rassen die nu in Mexico op de markt worden gebracht zijn dan ook getest en gevalideerd door Mexicaanse telers.

"Al onze variëteiten zijn specifiek aangepast aan de markt waar ze worden gelanceerd. De resistentie tegen ToBRFV is een belangrijke eigenschap, naast andere bestaande vereiste eigenschappen zoals kwaliteit en kwantiteit."

HM.Clause is momenteel bijvoorbeeld bezig met het testen van andere resistente rassen voor Sicilië. "Het validatieproces wordt individueel voor elke markt uitgevoerd," vervolgt Veronique. "In Sicilië beoordelen we niet alleen de resistentie tegen de ziekte, maar kijken we ook naar alle andere eigenschappen die belangrijk zijn voor elke teler, zoals de kwaliteit en kwantiteit van de opbrengst. Eind januari hebben we alle gegevens over de testen in Sicilië."

In Mexico heeft een gelijksoortig proces plaatsgevonden, waarbij lokale telers de ToBRFV-resistente rassen hebben gevalideerd. "Deze rassen zijn volledig gevalideerd en we weten precies wat ze opleveren. Daarom lanceren we deze variëteiten eerst in Mexico. We voeren nog testen uit in andere landen. Niet alleen in Italië, maar ook in Spanje en het Midden-Oosten. Elk van deze geteste variëteiten is ontwikkeld voor een specifieke markt en daarnaast zijn ze dan resistent tegen ToBRFV. Grof gezegd zijn alle variëteiten die we in verschillende landen op de markt brengen speciaal ontwikkeld voor de markt en omgeving waarin ze terechtkomen. Het enige wat ze met elkaar gemeen hebben is de resistentie tegen ToBRFV."

"In de afgelopen jaren heeft HM.Clause gewerkt aan de ontwikkeling van een pijplijn met IR-resistentie tegen ToBRFV. Daarbij hebben ze zich gericht op snack- en cherrytomaten en andere specialiteiten. Dankzij het uitstekende kiemplasma en de werkzaamheden van de R&D-afdeling kunnen we telers meerwaarde bieden met rassen die hoge agronomische prestaties leveren en een effectieve resistentie hebben tegen ToBRFV," zegt Jose Arauz, tomato marketing portfolio lead van HM.Clause. "We willen een bewezen oplossing bieden aan onze klanten zonder in te boeten op de verschillende kwaliteitseigenschappen van de variëteiten."

Na de ontdekking van het ToBRF-virus, is men meteen op zoek gegaan naar manieren waarop de tomaten meer weerstand zouden krijgen tegen de ziekte. HM.Clause heeft via Limagrain-upstream onderzoek bijgedragen aan een netwerk van interne en externe gezamenlijke ontdekkingsprojecten over ToBRFV met verschillende benaderingen. Dit leidde ertoe dat Limagrain in 2017 als eerste bedrijf een patent indiende op ToBRFV-resistentie in tomaten. 

Voor meer informatie:
HM Clause
www.hmclause.com