De TTF-gasprijs is na een kleine stijging op woensdag gisteren weer iets gezakt. Ondertussen is het eerste gas uit de wintervoorraden in Nederland aangesproken. In deze crisisupdate zetten we e.e.a. weer kort op een rijtje.
De gasprijs voor november 2022 vanochtend om 11.30u. Op dat moment lag de prijs met 146,6 euro per megawattuur zo'n 4,6 procent onder het prijsniveau waarop de markt gisteren afsloot. Bekijk hier de actuele cijfers.
De TTF-gasprijs voor 'winter 2023' zakte gisteren iets harder dan voor de korte termijn. Vrijdagochtend om 11.30 lag de prijs op 147 euro per megawattuur.
AgroEnergy staat in een nieuwe energie-update stil bij het feit dat het eerste gas uit de Nederlandse winteropslagen is gebruikt. Dinsdag werd voor het eerst netto gas aan de voorraden onttrokken.
In de vulupdate vanuit Den Haag van 14 oktober is te zien dat t.o.v. 4 oktober de vulling nog met 0,6% is toegenomen.
Over de elektriciteitsprijzen merkt AgroEnergy op dat die weglopen bij de gasprijs. De prijzen voor alle tijdvakken vanaf Q1’23 liggen hoger dan vorige week. Voor winter’23 (okt’23 t/m mrt’24) gaat het om 5 tot 7,5% en voor de jaarcontracten 2024 t/m 2026 om ca. 10%, weten de energiespecialisten. Zij wijzen als oorzaak o.a. de stijgende kolenprijs aan, die aan het begin van de week nog op 240 $/ton handelde maar woensdag was opgelopen naar 270 $/ton. Ook is er weinig vertrouwen in de markt dat het Franse EdF volgens planning de kerncentrales uit onderhoud kan krijgen.
Positief is dat vanaf maandag er weer elektriciteit vanuit Noorwegen naar Nederland en vice versa getransporteerd kan worden. Sinds 6 mei kon dat vanwege een technische storing niet. De verwachting is dat de EPEX-prijzen met 'tientallen euro's' kunnen dalen hierdoor. Lees hier de hele update.
Minister Jetten wil nog dit jaar jaar voorkeurslocaties voor nieuwe kerncentrales in Nederland bekendmaken. Dat meldt de NOS. Het kan de druk van de ketel halen omdat er dan minder aardgas nodig is voor de opwekking van elektriciteit.
BNR schrijft op basis van berichtgeving van het Internationaal Energieagentschap (IEA) over daling van de olieproductie door oliekartel OPEC+ dat een recessie dreigt. De olieproductie gaat met 2 miljoen vaten per dag omlaag.
De brandstofprijzen aan de pomp in Nederland gingen deze week weer omhoog. Dat blijkt uit een overzicht van United Consumers met de Gemiddelde Landelijke Adviesprijzen. Vanochtend lag de prijs van een liter Euro95 1,8% hoger dan gisteren. De prijs komt uit op 2,154. Diesel doet 2,222 euro per liter.
Het laten ingaan van het met Prinsjesdag aangekondigde energieplatfond per 1 januari is onzeker. "Het gaat ons niet snel genoeg, het wordt heel penibel", zei Cora van Nieuwenhuizen in BNR's Big Five.