Aardbeientelers staan stil bij de vraag hoe ze 'überhaupt' nog aardbeien kunnen telen onder deze omstandigheden

Glastuinbouw Nederland organiseerde op 26 september in samenwerking met Delphy vanuit het voorlichtingsprogramma van Kas als Energiebron een bijeenkomst over de energiecrisis speciaal bestemd voor telers van aardbeien onder glas.

Diverse sprekers gingen op maandag 26 september in op de mogelijkheden en keuzes die er voor ondernemers zijn om de energiekosten te drukken en hoe er überhaupt nog aardbeien te telen zijn onder de huidige omstandigheden.

Tijdens deze bijeenkomst sprak Alexander Formsma, beleidsspecialist Energie & Klimaat van Glastuinbouw Nederland, over de diverse beleidszaken die er nu spelen rondom energie. Barry Dorrestijn van Delphy nam de telers mee in de mogelijkheden hoe kasaardbeien nog energiezuiniger kunnen worden geteeld. Er zijn ook veel onduidelijkheden rondom de leveranties van gas en stroom. Welke keuzes heb ik als ondernemer qua energiekosten met een gasketel of een WKK? Wat zijn de mogelijkheden in prijszetting? Wat als mijn contract afloopt en ik op zoek moet naar een nieuwe leverancier? Allemaal vragen die de ondernemers op die avond konden stellen aan Peter van den Berg, directeur van Agro Energy.

Strategie
De avond werd afgesloten met een schets van het toekomstperspectief, gezien vanuit het onderzoek, door Bart Jongenelen, manager van Delphy ISFC. Vanuit het onderzoek wordt er vanuit diverse invalshoeken gewerkt aan de ‘teelt van morgen’. Er zijn mogelijkheden voor verdere verhoging van de efficiëntie door belichting en optimalisatie van bestaande teeltstrategieën en ontwikkeling van nieuwe teeltstrategieën.

"Maar bedenk dat in de situatie van vandaag de slechtste strategie is het hebben van geen strategie", zo luidde de veelzeggende boodschap. De avond bracht stof tot nadenken. De sprekers tijdens de bijeenkomst kunnen door telers worden benaderd om daar nader over van gedachten te wisselen. 

Bron: Glastuinbouw Nederland 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven